Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: Zabrinutost zbog događaja na terenu u Alepu

John+Kerry+UK+Foreign+Secretary+Hosts+Secretary+3MVqKB9P_zWl

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je sirijski režim, ruskog saveznika i pobunjeničke grupe na suzdržanost u sirijskom sukobu dok traje opsada Alepa, bez velike nade u izlazak iz krize.

John Kerry koji je zajedno s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom potaknuo traženje diplomatskog rješenja za sirijski sukob, priznao je prešutno neuspjeh projekta političke tranzicije dogovorenog za 1.august.

“Važno je da se Rusija kontrolira i usporava režim (predsjednika Asada) u napadima, a na nama je odgovornost navesti opoziciju da ne počinje svoje operacije”, istaknuo je Kerry na jučerašnjoj konferenciji za novinare, piše Hina.

Američki državni sekretar je izrazio “veliku zabrinutost zbog događaja na terenu” u Alepu, velikom gradu na sjeveru Sirije gdje pobunjenici i njihovi džihadistički saveznici nastoje prekinuti posvemašnju opsadu pod kojom grad drže sirijske snage.

Sjedinjene Države će se “i ubuduće zauzimati za prekid nasilja”, istaknuo je Kerry.

Njegov francuski kolega Jean-Marc Ayrault pisao mu je u subotu, kao i Lavrovu, ne bi li ih nagnao da “svim sredstvima spriječe neuspjeh” političkog rješenja u Siriji.

Washington i Moskva zajedno predsjedavaju Međunarodnom grupom za pomoć Siriji (GISS) koja okuplja dvadesetak zemalja i koja je u novembru 2015. u Beču donijela mirovni plan kojeg je u decembru rezolucijom potvrdilo UN-ovo Vijeće sigurnosti.