Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

suđenje u toku

Khashoggijeva porodica odbacila tvrdnje o nagodbi sa saudijskim vlastima

jamal (1)

List “The Wahington Post“ ranije je objavio kako vlasti Saudijske Arabije plaćaju kompenzaciju djeci ubijenog novinara Jamala Khashoggija

Porodica ubijenog novinara Jamala Khashoggija negirala je ranije medijske tvrdnje da je postigla neku vrstu finsnsijske nagodbe i da od vlasti Saudijske Arabije prima kompenzaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

“U toku je suđenje i nema govora o bilo kakvim nagodbama, niti ih je bilo prije“, poručila je Khashoggijeva porodica na Twitteru.

Porodica je danas također izrazila uvjerenje da će svi odgovorni za ubistvo novinara biti izvedeni pred lice pravde i biti adekvatno kažnjeni.

List “The Wahington Post“ ranije je objavio kako vlasti Saudijske Arabije plaćaju kompenzaciju djeci ubijenog novinara Jamala Khashoggija. U tekstu se navodi kako su svih petero Khashoggijeve djece dobili vile u Rijadu koje vrijede po četiri miliona dolara, a da primaju i redovne mjesečne naknade.

Američki list je tvrdio da zvanični Rijad tako pokušava ohrabriti dvojicu sinova i kćerke da ne pričaju o prošlogodišnjem ubistvu njihovog oca.

Pozivajući se na izjave neimenovanih saudijskih zvaničnika, list je tvrdio kako djeca ubijenog Khashoggija primaju po najmanje 10.000 dolara mjesečne naknade koju im je, kao i dodjelu vila, krajem prošle godine odobrio saudijski kralj Salman bin Abdelaziz.

“Washington Post” također je tvrdio da bi Khashoggijeva djeca mogla u nagodbi za šutnju o ubistvu oca od vlasti u Rijadu dobiti i desetine miliona dolara.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.