Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kim Jong-Un: Cijeli američki teritorij nam je na dometu

Kim_Jong_un_Xinhua

Sjevernokoerjski vođa Kim Jong-Un izjavio je da je sada “cijeli američki teritorij na dometu” Sjeverne Koreje, nakon što je za zemlja lansirala još jednu balističku raketu, zbog čega su Washington i Seul najavili da razmatraju “mogućnosti vojne reakcije”, dok američki državni tajnik Rex Tillerson odgovornim smatra Kinu i Rusiju.

Washington, Tokio, Seul i EU odmah osudili su drugo ispaljivanje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete u mjesec dana.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je u subotu da je lansiranje rakete bilo uspješno te da ga je nadzirao osobno vođa Kim Jong-Un. Agencija je navela da je riječ o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minutes na maksimalnoj visini od 3724 metra.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da će “SAD poduzeti potrebne mjere kako bi osigurao sigurnost američkoga teritorija i zaštitio saveznike u regiji”.

SAD i Južna Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II.