Globus

tvrde da je politički motivisana

Kina odbila međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa

25/04/2020

Nezavisna istraga je u potpunosti politički motivisana. Mi se trenutno borimo sa virusom. Sve naše napore ulažemo u to. Zašto govorimo o ovoj istrazi? Ovo nije samo skretanje pažnje nego i odvraćanje resursa u drugom smjeru, kazala je ambasadorica Kine u Velikoj Britaniji Chen Wen

Kina ne prihvata nezavisnu međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa tvrdeći da je politički motivisana, kazala je ambasadorica Kine u Velikoj Britaniji Chen Wen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći o tvrdnjama da se COVID-19 proširio iz laboratorija u Wuhanu, kineske provincije Hubey, Wen je kazala da ne prihvataju bilo kakvu međunarodnu istragu.

“Nezavisna istraga je u potpunosti politički motivisana. Mi se trenutno borimo sa virusom. Sve naše napore ulažemo u to. Zašto govorimo o ovoj istrazi? Ovo nije samo skretanje pažnje nego i odvraćanje resursa u drugom smjeru”, pojasnila je Wen.

Smatra da se radi o politički motivisanoj inicijativi i da ona ne nikome ne donosi ništa dobro. Mišljenja je da su glasine o porijeklu COVID-19 veoma opasne.

Neprekidna rasprava između SAD-a i Kine o porijeklu virusa dobila je zamah sa poznatim kineskim epidemiologom Congom Nanshanom 6. marta koji je kazao da ne mora da znači da je porijeklo virusa Kina gdje se prvi put i pojavio.

Američki mediji su objavili tvrdnju da je virus proizveden na jednom institutu u Wuhanu, gdje su i registrovani prvi slučaji koronavirusa u decembru prošle godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.