Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priznao sve

Kina osudila bivšeg šefa Interpola Menga Hongweija na 13 godina zatvora

Meng Hongwei (1)

Meng je nestao tokom posjete Kini iz Francuske, gdje Interpol ima sjedište, i kasnije je bio optužen za primanje mita i protjeran je iz Komunističke partije

Bivši šef Interpola Meng Hongwei, koji je uhapšen tokom posjete Kini u 2018., osuđen je u utorak na više od 13 godina zatvora zbog korupcije, u slučaju koji je potresao međunarodnu policijsku organizaciju.

Meng – bivši zamjenik ministra javne sigurnosti – među rastućom je grupom kadrova Komunističke partije privedenih tokom antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jingpinga, za koju kritičari navode da služi kao način uklanjanja političkih neprijatelja kineskog čelnika.

Meng je nestao tokom posjete Kini iz Francuske, gdje Interpol ima sjedište, i kasnije je bio optužen za primanje mita i protjeran je iz Komunističke partije.

Njegovoj supruzi odobren je politički azil u Francuskoj u prošloj godini, nakon što je izjavila kako se plaši da će ona i njeno dvoje djece biti metom pokušaja otmice.

Meng je osuđen na 13 godina i šest mjeseci zatvora i oglobljen je s dva miliona juana (290.000 dolara), objavio je u utorak Prvi narodni sud u Tanjinu.

Na njegovom suđenju u junu prošle godine, on se izjasnio krivim da je primio 2,1 miliona dolara mita, nakon što je sud saopćio da je on koristio svoj status i položaje da „izvlači neprimjerenu korist“ i gomila novac.

U današnjem saopćenju suda navodi se da je Meng „iskreno priznao sve činjenice krivičnog slučaja“ i da neće uložiti žalbu na presudu, prenosi AFP.