Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još jača kontrola

Kina uvodi nova pravila za društvene medije i ličnu odgovornost za “štetne postove i lajkove”

kina protesti ss

Uredba je ažurirana verzija one koja je prethodno objavljena 2017. godine. U novoj uredbi se prvi put navodi da se “lajkovi javnih objava moraju regulirati”, zajedno s drugim komentarima

Korisnici interneta u Kini će uskoro biti odgovorni i za postove koje lajkuju na društvenim medijima, za koje vlasti zaključe da su “nezakoniti ili štetni po kinesko društvo”. Najava uvođenja nove regulacije je izazvala strah da Kina planira uspostaviti još jaču kontrolu nad društvenim medijima, piše CNN.

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 15. decembra. Pojačanje regulacije cyber prostora se događa jer kineske vlasti žele suzbiti iskazivanje neslaganja na internetu usred rastućeg bijesa javnosti zbog strogih mjera protiv pandemije COVID-19.

Kineska administracija za kibernetski prostor (CAC) je ranije ovog mjeseca izdala niz smjernica.

Uredba je ažurirana verzija one koja je prethodno objavljena 2017. godine. U novoj uredbi se prvi put navodi da se “lajkovi javnih objava moraju regulirati”, zajedno s drugim komentarima.

Tako da će vlasnici javnih profila morati aktivno provjeravati svaki komentar ispod svojih objava, piše CNN.

Dodatno se navodi da CAC djeluje pod Centralnom komisijom za pitanja kibernetičkog prostora kojom predsjeda kineski lider Xi Jinping.

Proteklog vikenda su hiljade demonstranata bili na ulicama u desetak kineskih gradova, zahtijevajući ukidanje drakonskih Covid mjera.

Novodonesena pravila još uvijek nisu precizno definirala kakav će se sadržaj smatrati nezakonitim ili štetnim.

– Prijetnju Kineskoj komunističkoj partiji predstavlja sposobnost komuniciranja građana u različitim gradovima i udaljenim dijelovima zemlje. Vlasti su se sigurno jako uplašile kad je toliko ljudi u toliko gradova izašlo u isto vrijeme – rekao je David Zweig, profesor na Univerzitetu nauke i tehnologije u Hong Kongu.

Joseph Cheng, profesor političkih nauka u penziji naglasio je da su se kineske vlasti jako zabrinule zbog širenja protestnih aktivnosti u svim krajevima zemlje.

– Važno sredstvo kontrole je zaustavljanje komunikacije potencijalnih demonstranata, uključujući obavijesti o njihovim aktivnostima i pozive da im se pridruže – rekao je on.