20. kongres partije

Kineski predsjednik Xi Jinping na putu da osigura historijski treći mandat

xi jinping ss

Kritičari kažu da je Xi eliminirao sve potencijalne političke suparnike posljednjih godina, posebno kroz svoju dugotrajnu kampanju protiv korupcije.

Očekuje se da će 20. kongres Komunističke partije Kine, koji počinje u nedjelju, predsjedniku Xi Jinpingu obezbijediti historijski treći mandat na čelu zemlje koju je svojom politikom nulte stope epidemije Covida gotovo zatvorio od ostatka svijeta, prenosi AFP.

Bude li sve išlo po planu, do kraja sastanka koji se održava dva puta u deceniji, Xi, koji je 69-godišnjak, će biti ponovno potvrđen za glavnog sekretara stranke, čime će učvrstiti svoju poziciju najmoćnijeg kineskog vođe nakon Mao Zedonga.

Sigurnost je pojačana oko pekinškog Trga Tiananmen, gdje će se u nedjelju u impozantnoj Velikoj dvorani naroda okupiti gotovo 2.300 izaslanika iz svih kineskih provincija.

I dok Xi nastavlja insistirati da se zemlja drži svoje politike obuzdavanja i eliminacije koronavirusa unutar svojih granica, Kongres će se održati prema strogim zdravstvenim protokolima.

U visoko koreografiranoj konklavi, uglavnom zatvorenoj za javnost, sudionici će odabrati članove stranačkog centralnog komiteta od oko 200 članova, koji zauzvrat bira Politbiro od 25 članova i njegov Stalni komitet, najviše rukovodeće tijelo u zemlji.

Ali u stvarnosti, “sve je već određeno unaprijed, jer se kongres ne održava dok se frakcije ne dogovore”, rekao je sinolog Jean-Philippe Beja za AFP.

Kritičari kažu da je Xi također eliminirao sve potencijalne političke suparnike posljednjih godina, posebno kroz svoju dugotrajnu kampanju protiv korupcije.

Govor koji će Xi održati prvog dana dat će ocjenu prethodnog mandata, ali i putokaz za sljedećih pet godina, i za stranku i za državu.

Na Kongresu 2017. Xi je obećao novu eru socijalizma s kineskim karakteristikama i obećao da će Peking sarađivati ​​sa ostatkom svijeta.

– Otvorenost donosi napredak, dok samoizolacija znači nazadovanje – rekao je on. “Kina neće zatvoriti svoja vrata svijetu; samo ćemo se sve više otvarati.”