Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok se čeka odluka

Koliko bi potpune subvencije poskupljenja plina opteretile budžete vlada FBiH i KS

kalkulator racunanje pixabay

Dok se čekaju sjednice dvije vlade ostaje otvoreno pitanje da li će, primjera radi, parlamentarcima s primanjima većim od tri hiljade KM i penzionerima s prosječnom penzijom od 530 KM, biti jednako subvencionirani računi za plin.

Nestrpljivo se očekuje odluka o tome hoće li i na koji način Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo učestvovati u subvencioniranju cijene plina za građane. Prema računici Bloomberg Adrije, novo povećanje nabavne cijene plina zahtijevat će oko 4,5 miliona KM iz budžeta vlada kako bi se u potpunosti subvencionirala razlika za građane.

Gazprom je dostavio novu nabavnu cijenu plina, koja je 9,7 posto viša od prethodnog tromjesečja i koja važi do 31. decembra ove godine. Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Energoinvesta i Vlade FBiH rečeno je da su pravljeni “neki modeli i planovi, ali još ništa nije konačno završeno” po pitanju subvencija.

Dok se čekaju sjednice dvije vlade ostaje otvoreno pitanje da li će, primjera radi, parlamentarcima s primanjima većim od tri hiljade KM i penzionerima s prosječnom penzijom od 530 KM, biti jednako subvencionirani računi za plin.

Procjena

Sarajevogas, kantonalno javno komunalno preduzeće za snabdijevanje prirodnim plinom, dostavilo je svoje projekcije potrebnih količina plina za period od oktobra 2022. do aprila 2023. godine. S obzirom na to da je nova cijena plina validna do 31. decembra, u nastavku Bloomberg Adria razmatra koliko bi potpune subvencije na tri mjeseca opteretile budžete.

Projekcije se blago razlikuju od potrošnje koja je zabilježena prethodne godine.

Planirane količine prirodnog plina od oktobra do kraja decembra ove godine su 57.396.473 Sm3. Prethodna nabavna cijena je bila 0,998 KM/Sm3. Uzimajući u obzir povećanje od 9,7 posto, nova nabavna cijena plina će biti 1,095 KM/Sm3.

Za nabavu 57.396.473 Sm3 plina po novoj cijeni potrebno je više od 62,8 miliona KM. Ista količina po staroj cijeni koštala bi nešto više od 57 miliona KM. Uzimajući u obzir da u periodu od oktobra do septembra prosječno planirano učešće domaćinstava i KJKP Toplana Sarajevo čini 70,5 posto, razlika koju bi vlade trebale pokriti, računajući i PDV, iznosi oko 4.592.317 KM.

Osnovna djelatnost Sarajevogasa je distribucija plinovitih goriva distribucijskom mrežom i trgovina plinom distribucijskom mrežom. Samim tim, za kupce plina dodatni trošak čine cijena distribucije i PDV. Za domaćinstva i KJKP Toplane Sarajevo, po starom obračunu, fakturna cijena plina je bila 1,261 KM/Sm3, a nova, ukoliko se bude mijenjala cijena distribucije, će biti 1,375 KM/Sm3.

U septembru ove godine u odnosu na septembar 2021. godine nabavna cijena plina u FBiH je veća za 105,78 posto. Bloomberg Adria ističe da posljednje povećanje cijene nabave plina od 9,7 posto stupa na snagu ovog mjeseca.

Odluka o subvencijama bi trebala biti poznata u četvrtak.