Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiva odluka

Kineski režimski medij objavio intervju s ukrajinskim ministrom bez cenzure

kuleba tw

Kuleba je jasno kritikovao rusku politiku, kazavši kako će odbijanje da se spriječi Rusija dovesti do novih kriza u budućnosti, a kineski medij jasno je prenio i izjavu da Ukrajina nije kriva za eskalaciju krize već da se samo brani

Kineski državni mediji jučer su objavili dva intervjua, s ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine.

To je zanimljiva odluka, piše Guardian koji dodaje kako intervjue nisu gurali na društvene mreže, kako to inače čine.

Podsjećaju kako je uloga Kine u napadu na Ukrajinu bila predmet žestoke rasprave. Pokušavala se postaviti kao mirotvorac, ali je istovremeno odbila označiti ruski čin kao invaziju te je umjesto toga okrivila SAD i NATO za stvaranje i eskalaciju napetosti.

Kuleba je zatražio od Kine da osigura sigurnosne garancije za Kijev, javlja Xinhua.

“Predlažemo da Kina postane jedan od garantora sigurnosti Ukrajine, to je znak našeg poštovanja i povjerenja u Narodnu Republiku Kinu”, rekao je.

Kina se 2013. godine obvezala dati Ukrajini sigurnosne garancije ako ikada bude napadnuta ili joj bude prijetio nuklearni napad, ali se sada činilo da to izbjegava, prenosi AFP.

“U odgovoru na pitanje o garanciji koje je postavljeno prošlog mjeseca glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova sugerisao je da takve sigurnosne garancije imaju jasna ograničenja i da se aktiviraju pod određenim uslovima”, dodaje AFP.

Kuleba je jasno kritikovao rusku politiku, kazavši kako će odbijanje da se spriječi Rusija dovesti do novih kriza u budućnosti, a kineski medij jasno je prenio i izjavu da Ukrajina nije kriva za eskalaciju krize već da se samo brani.

Ministar je poručio i da ovaj rat ne ide u prilog Kini.

Iako su kineski državni mediji pojačali rusku propagandu, odbili su osuditi napad ili ga nazvati invazijom te su izbjegli pripisivanje ukrajinskih civilnih žrtava ruskim snagama, zanimljivo je da nisu cenzurirali oštre Kulebine kritike.