Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kirgistanac koji je osumnjičen za napad u Istanbulu: Nisam kriv

marsrapov

Građanin Kirgistana Iakhe Mašrapov čiju su fotografiju iz pasoša objavili brojni mediji uz tvrdnju da je to lice osumnjičenog za napad na klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći, porekao je da ima ikakve veze s tim događajem.

Naime, Iakhe Mašrapov za kirgistanski portal Turmush kazao je kako je u Kirgistan stigao danas u 7 sati ujutro, te da je iz Bishkeka u 9 sati stigao u Osh, gdje je odmah priveden na ispitivanje.

Mašrapov tvrdi kako je u Istanbulu bio na poslovnom putu.

– Iz Bishkeka u Istanbul otputovao sam 1. januara i tamo sam obavio posao vezan uz trgovinu. Došao sam na aerodrom u Istanbulu i čim sam se ukrcao na avion, turske vlasti su me izvukle van i odvele na ispitivanje. Ispitivali su me sat zbog čega je avion u Bishkek kasnio – kazao je za Turmush.

– Policija mi je objasnila kako me ispituju jer ličim na sumnjivca s fotografije koji je počinio teroristički napad u novogodišnjoj noći. Potom su se izvinili i pustili me na avion – ispričao je Mašrapov i kazao kako nema pojma ko je osumnjičeni, a ni kako se fotografija s njegovog pasoša našla na društvenim mrežama.

– Dolazim iz Kara-Suua i od 2011. prodajem na tamošnjoj tržnici. Kad se napad dogodio, 31. decembra, ja sam bio u Kirgistanu. Nemam nikakve veze s terorističkim napadom u Turskoj – kazao je Mašrapov i pojasnio kako još od 2011. poslovno posjećuje Istanbul.

Iakhe Mašrapov 28. decembra iz Kirgistana je došao u Istanbul, te se 30. decembra vratio u svoju domovinu. 31. decembra bio je u Krigistanu, te je ponovno u Istanbul pošao na put 1. januara, a u Bishkek se vratio 3. januara.

U noćnom klubu Reina smrtno je stradalo 39 ljudi. Napadač je još uvijek na slobodi.

https://www.youtube.com/watch?v=cQO6Bgem_-I