Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Kisić Tepavčević: Rizik na biralištu ništa veći od odlaska u trgovinu

Kisić-Tepavčević

Povećan je i broj novozaraženih ali su oni, ističu stručnjaci, s blažom kliničkom slikom

Srbijanska epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se odlazak na biračko mjesto s aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gdje se boravi kraće vrijeme.

U Srbiji su danas parlamentarni izbori i epidemiologinja, koja je tokom jutra glasala, uvjerila se da se na njenom biračkom mjestu poštuju sve preporuke u cilju smanjenja rizika prenošenja bilo kakve kapljične infekcije uključujući i covid 19, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Prema njenim riječima, bez obzira što stepen rizika nije veći nego odlazak u trgovinu, imajući u vidu političku konotaciju odlaska na biračko mjesto striktno su se definirala pravila.

“Tačno se zna kako treba da se prostorno organizira te su prostorije detaljno očišćene 24 sata prije početka izbora. Svi članovi biračkih odbora sve vrijeme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore kako bi se maksimalno smanjio rizik od prenošenja svih kapljičnih infekcija, uključujući i covid 19”, rekla je Kisić Tepavčević.

Inače, epidemija covida 19 u Srbiji još traje. Povećan je i broj novozaraženih ali su oni, ističu stručnjaci, s blažom kliničkom slikom. U protekla 24 sata jedna osoba je preminula, a registrirana su 94 nova slučaja. Na respiratorima je 18 pacijenata.