Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove mjere

U Srbiji od danas obavezne maske na otvorenom

kisic tep (1)

Do sada je bilo zabranjeno da se okuplja više od 30 ljudi, ali je u svim gradovima bilo primjera da su se održavala razna slavlja, manifestacije i okupljanja.

Od danas je u Srbiji obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, a lokalnim samoupravama je zabranjeno da posebnim dozvolama omogućavaju okupljanje više od 30 osoba, izjavila je danas član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Darija Kisić – Tepavčević, javlja Anadolu Agency (AA).

“Maske treba da nosimo svi. Stalno i u svakoj prilici, i na otvorenim prostorima. Obavezujuća mjera je da nosimo maske svuda, stalno, svi. I to je mjera koja stupa na snagu odmah”, rekla je nakon sjednice Kriznog štaba.

Kako je dodala, do sada je bilo zabranjeno da se okuplja više od 30 ljudi, ali je u svim gradovima bilo primjera da su se održavala razna slavlja, manifestacije i okupljanja.

“Od danas se zabranjuje lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, kazala je Kisić – Tepavčević.

Ona je ocijenila da je aktuelna epidemiološka situacija u zemlji takva da broj oboljelih od korone raste, te da nikoga ne treba da utješi to što je stanje povoljnije nego u većini evropskih zemalja, jer virus ima potencijal brzog širenja.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” najavila je i da će od ponedjeljka ponovo biti otvorena Arena kao privremena COVID bolnica.

Novina je i to što će svi ugostiteljski objekti morati da imaju odgovorno lice zaduženo za sprovođenje preventivnih mjera protiv koronavirusa.

“Većina građana se pridržavala mjera. Apelujem na pojedince koji nisu prepoznali značaj toga da to učine zbog nas i da tako zaštite i sebe i svoju porodicu i druge”, zaključila je Kisić- Tepavčević.