Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kladioničar iz BiH dao Amerikancima 90.000 dolara za lobiranje

dolar233

Jerko Šarić, vlasnik Prve sportske kladionice, rodom iz Tomislavgrada je, sudeći prema objavama podataka advokatskog ureda Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, potrošio oko 90.000 dolara ili na lobiranje po Washingtonu kako bi njihovi stručnjaci pomogli s guranjem promjena izbornih zakona u Bosni i Hercegovini.

Lobiranje ide preko Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative i nije jasno kakav je to pravni subjekt zato što se ne pojavljuje niti u registru udruga niti u sudskom registru pravnih osoba, prenosi Express.hr.

Pillsbury je pak dužan objaviti konkretne podatke o osobi ili kompaniji koju zastupa pa možemo vidjeti da je Initiative registrirana na adresi Grljevačka ulica 72 u Podstrani. Na istoj adresi je registrirana i Fors Fortis d.o.o. u vlasništvu ranije spomenutog Šarića.

Fors Fortis je dao oko 25.000 dolara za lobiranje, a za pretpostaviti je da je ostatak dala Democracy Initiative. Što se tiče svih ovih brojki važno je napomenuti da one nisu nužno apsolutno točne iako ih prijavljuju same lobističke organizacije. Kako pojašnjava Pro Publica, dosta je teško zaključiti koliko novca neka organizacija troši na lobiranje.

“Prema zakonu, lobisti moraju prijaviti novac dobiven za lobiranje na saveznoj razini, zaokružen na najbližih 10.000, u svakom kvartalu. Dobiju li manje od 3.000 dolara, ili 13.000 dolara za firme s vlastitim lobistima, ne moraju ništa prijaviti. Osim toga, neke organizacije uključuje troškove kojima inače nije mjesto u izvještajuu kao što je lobiranje na razini savezne države ili neki drugi pravni poslovi”, piše Pro Publica.

Što su tačno lobisti radili, nije poznato, ali možemo očekivati da je Greg Laughlin, nekadašnji zastupnik iz Texasa, razgovarao s bivšim kolegama iz obiju stranki, a posebno s ljudima povezanih s pisanjem novih poreznih pravila.

Naime, Laughlin je nekad radio u Ways and Means Committee, odboru zaduženom za pripreme izmjena poreznih zakona u SAD-u.