Globus

sastanak sa zelenskim

Ključni lideri EU poručili iz Kijeva: Podržaćemo prijem Ukrajine

16/06/2022
Photo by Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM Photo: Blondet Eliot/ABACA/ABACA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su se svi složili te da podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji

Završen je sastanak čelnika Ukrajine, Njemačke, Francuske, Italije i Rumunije u Kijevu, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Ukrajina ima čvrstu podršku međunarodne koalicije”, napisao je Andrij Jermak u aplikaciji Telegram.

Dodao je da je predsjednik Zelenski svojim kolegama predložio novi paket prijedloga sankcija protiv Rusije.

“Moramo povećati pritisak na agresora i raditi na sedmom paketu sankcija, koji će uključivati plinski embargo”, napisao je Jermak.

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da je došao u Ukrajinu s jasnom porukom: Ukrajina pripada evropskoj porodici.

Dodao je kako će Njemačka podržati odluku o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. Scholz također kaže da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu sve dok joj bude potrebno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da su se svi složili te da podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji. Macron je također obećao da će Francuska isporučiti šest dodatnih Caesar topova dugog dometa Ukrajini.

Tokom svog posjeta Kijevu italijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj prijedlog na sljedećem sastanku Evropskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.