Ugrožavaju sigurnost

Književniku Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

emir kusturica knjiga Matija Bećković
Бањалука – Кустурица, Бећковић, Дод
Matija Bećković (u sredini) FOTO srna

Centralna proslava stogodišnjice podgoričke skupštine bit će održana 1. decembra u Podgorici. Na njoj je trebalo da govori i Matija Bećković

Uprava policije donijela je rješenje kojim se srbijanskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

– Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i historičarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću – saopćeno je iz Granične policije Crne Gore.

Starješinama na svim graničnim prijelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smiju ući u zemlju. Razlog – jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srbijanski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice podgoričke skupštine bit će održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Na njoj je trebalo da govori i Matija Bećković.