Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nepotopiva"

Ko je Marija Zaharova i zašto joj Putin sve oprašta?

Vladimir_Putin_and_Maria_Zakharova

Sve se odigralo dan nakon što su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući, te u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa, potpisali međusobni sporazum

Uprkos zvaničnom izvinjenju Moskve (čiji je tekst ruskoj javnosti ostao nepoznat), mnogi su zabrinuti za dalju sudbinu Zaharove. Preko anonimnih izvora i Telegram kanala kreće priča kako Zaharova, nakon tako ozbiljnog političkog incidenta, neće dobiti poziciju ambasadorice u Kini kojoj se, kako kažu, nadala, piše Slobodna Evropa.

Inače, važi da je Ministarstvo vanjskih poslova jedna unutar sebe zatvorena korporacija, gdje položaj svakog diplomate zavisi ne samo od spoljnih, već i unutrašnjih faktora, a Zaharova važi za “nepotopivu” osobu.

Šta je Zaharova uradila?

Sve se odigralo dan nakon što su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući, te u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trumpa, potpisali međusobni sporazum.

Zaharova je na svom Facebooku objavila fotografiju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom susreta sa Trumpom, na kojoj sjede jedan preko puta drugog u kabinetu predsjednika SAD u Bijeloj kući, te to uporedila sa čuvenom scenom iz filma “Sirove strasti” sa glumicom Sheron Stone u kojoj ona prekršta noge.

Čak i nakon Vučićeve izjave da su mu se izvinili lično ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, “tema Zaharove” nije zatvorena, dok objava, koja ima više hiljada lajkova, komentara i šerovanja, nije uklonjena, a brojni botovi se i dalje rugaju Vučiću.

Pored toga, nema zvaničnog saopštenja koje bi se moglo tumačiti kao izvinjenje Lavrova ili Putina. Kremlj i rusko MVP izdali su samo saopštenja povodom nedavnih telefonskih razgovora s Vučićem. Naglašeno je kako je do poziva došlo na zahtjev Beograda te da je srbijanski predsjednik informisao ruske zvaničnike o pregovorima u Washingtonu i Briselu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ukratko je potvrdio za RIA Novosti da se Putin izvinio, ali nije jasno zašto nediplomatska objava Zaharove koja je umalo dovela do krize u rusko-srpskim odnosima nije uklonjena. Ispada da, uprkos izvinjenju iza zatvorenih vrata, u javnom prostoru ruska diplomatija i dalje radi na podrivanju Vučićevog autoriteta.

Zaharova se nije izvinila

Usput rečeno, Zaharova se uopšte nije izvinila Vučiću. Nakon kritika iz Beograda, dopunila je svoju originalnu objavu dvosmislenom rečenicom: “Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen”.

Pojasnila kako je ogorčena zbog “protokolarnih trikova” američkih zvaničnika. Brojnim posmatračima u Rusiji, međutim, prilično je jasno da je izvinjenje Zaharove to, zapravo, nije.

Mnogi Facebook korisnici Zaharovu kritikuju zbog nediplomatskog rječnika i neprofesionalnosti, tražeći otkaz. Političar Ilija Jašin pitao je kako se ona osjeća nakon što su Putin i Lavrov morali da se izvinjavaju. Ali, na te kritike Zaharova ne odgovara.

Komentari, poput “Ne mozeš biti diplomata” i “Prestani da nas sramotiš”, imaju na stotine lajkova. Neki srbijanski korisnici društvenih mreža se “ruskoj braći” izvinjavaju zbog “takvog predsjednika”, dok drugi vjeruju da je ona uvrijedila cijelu Srbiju.

Mnogi su naviknuti na stil Zaharove, ali ipak ne shvataju zašto je tolika drskost usmjerena prema zemlji, koju u Rusiji obično smatraju najprijateljskom.

Ko je podržao Zaharovu?

Nakon političkog incidenta Zaharova je dobila podršku od prokremljskih politikologa. Jedan od njih, Sergej Markov, smatra da se dogodila greška, ali sama politika je u potpunosti ispravna.

Tvrdi kako kritičari Zaharove zapravo žele da “Rusija prestane da uzvraća na optužbe Zapada” te da “izgubi u informativnom ratu”. Markov je podržao čvrst stil rada ruskog MIP-a i Zaharove, smatrajući to “zahtjevom ruskog društva”.

“Treba biti što oštriji”, zaključio je Markov.

Inače, korištenje društvenih mreža, pogotovo javno iznošenje svojih stavova i ulazak u rasprave i svađe, nije preporučeno za ruske diplomate. Za razliku od drugih, Marija Zaharova može to sebi priuštiti.

Zašto joj se prašta?

Ruska diplomatija, u svakom slučaju u internet prostoru, najčešće se povezuje s njenim licem i pogledom na svijet: ruganje najvišim zvaničnicima (kome Zaharova nije ovlaštena da se obraća), dezinformacije, jaka antizapadna i antiukrajinska retorika.

U isto vrijeme, na njenoj FB stranici, poznatoj po govoru mržnje, teško ćete naći kritike i uvredljive riječi o ruskom predsjedniku. Brzo nestaju čim se pojave: komentari followera se moderiraju, iako se na prvi pogled čini da na ovom profilu vlada haos.

Sve o Zaharovoj

Zaharova je na poziciju direktorice Odjeljenja za informacije i štampu imenovana 2015. godine. Postala je prva žena u istoriji ruskog MVP-a koja je zauzela ovu funkciju. Od juna 2020. ima najviši diplomatski čin, vanrednog i opunomoćenog ambasadora. Članica je kolegijuma ruskog MVP-a, autor nekoliko naučnih radova i dobitnica brojnih nagrada.

U maju ove godine dobila je Orden časti za veliki doprinos u sprovođenju vanjske politike Ruske Federacije i dugogodišnju savjesnu diplomatsku službu. A u 2017. godini Zaharovoj je, zajedno sa 30 drugih poznatih državnika i javnih ličnosti, u Kremlju dodijeljen Orden prijateljstva. Već u to vrijeme bila je dobro poznata javnosti po neformalnim i često kontroverznim izjavama na društvenim mrežama.

Stil ruske diplomatije postao je agresivniji nakon pripajanja Krima 2014. godine, i Zaharova se dobro uklopila u ovaj trend. Otkad je postala glasnogovornica MVP-a često se pojavljuje u političkim emisijama na državnoj televiziji, a najčešće ne bira riječi kada su pitanju zaoštreni odnosi sa Zapadom.

Tokom jedne takve emisije Zaharova je maltene podržala prijetnju poznatog ruskog populiste Vladimira Žirinovskog da se Zapadu odgovori “silom” zbog optužbi da je opozicionar Aleksej Navaljni bio otrovan agensom “Novičok”. Kako je tom prilikom rekla, za razliku od Žirinovskog, “ne može da koristi takav rječnik, ali zaista bi voljela”.

U maju 2020. na web stranici Change.org pojavila se peticija za ostavku Zaharove nakon intervjua o utjecaju pandemije koronavirusa na putovanja građana. Tvrdila je, pored ostalog, kako ne bi smjeli da putuju u inostranstvo ljudi koji imaju kredite i ne primaju visoke plate. Ipak, do ostavke nije došlo i nakon malo žešćih izjava.

Štaviše, ima i novo imenovanje. Od septembra 2020. Zaharova je na čelu Odjeljenja za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost ruske Diplomatske akademije (državnog univerziteta za obuku diplomatskih kadrova, koji je među najstarijim na svijetu).

Šta pokazuje slučaj ‘Sirove strasti’?

Ruski politikolog Ivan Preobraženski smatra objavu o Vučiću “primjerom ruske škole diplomatskog poniženja”. Kako je napomenuo u razgovoru za Balkanski servis RSE, ovo nije prvi ponižavajući napad na lidera Srbije.

“U 2008. na ruskoj državnoj televiziji prikazan je propagandni film, u kojem je voditelj Konstantin Sjomin pokojnog premijera Zorana Đinđića nazvao “zapadnom marionetom” koja je dobila “zasluženi metak”.

Od tada se ništa nije promijenilo, smatra Preobraženski.

“Srpski čelnici u Moskvi su podijeljeni na ‘marionete’ koje zaslužuju metak za kontakte sa Zapadom i ‘braću’ koja slijedi komande Kremlja. A Vučić je, očigledno, upozoren da bi mogao postati ‘marioneta'”, dodao je naš sagovornik.

Glavni gledalac čitave ove predstave je, najvjerovatnije, Vladimir Putin i ništa ga nije spriječilo da sa srpskim kolegom razgovara “u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja”, dodao je Preobraženski.

“U Srednjem vijeku su takvu taktiku primjenjivali dosta često. Ako nije bilo moguće išibati komšijskog feudala kao običnog kmeta, onda su ga pozivali u goste i spuštali na njega dvorske lude. Pa, vladar je zadovoljan, kao i njegov ranjeni ego. To, naravno, nema nikakve veze s diplomatijom. I na taj način ne možemo steći nove prijatelje, posebno ravnopravne partnere u vanjskoj politici”, zaključio je ovaj politikolog.