Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marija Lvova Belova

Ko je Ruskinja za kojom je skupa s Putinom izdan nalog za hapšenje

Мария_Алексеевна_Львова-Белова_(cropped)_(cropped)

CNN je u februaru izvijestio da Lvova-Belova nastavlja sa svojom praksom posjete Ukrajini i deportacijom tamošnje djece u Rusiju u kojoj ih usvajaju ruske porodice

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

I Putin i Lvova-Belova se suočavaju s optužbama za počinjene ratne zločine u Ukrajini, a MKS navodi da su njih dvoje nezakonito deportovali djecu iz ove države u Rusiju.

Lvova-Belova koju mediji ponekad nazivaju i “ruskom majkom” inače radi kao komesarka za prava djece u Rusiji, a na tu funkciju je Putin imenovao 2021. godine.

Nedavno je dospjela na medijske naslovnice kada je na profilu na Telegramu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece i roditelja u Rusiji koji ih žele usvojiti.

U proljeće 2022. godine Lvova-Belova je usvojila tinejdžera iz Ukrajine, tačnije, Mariupolja, jednog u nizu gradova kojeg su napali Rusi.

Ona je navodno posjećivala teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i brinula se da ukrajinska djeca budu deportovana u Rusiju.

“Kada smo ih doveli u Rusiju da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i sve to. Da, postoji ta vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se pretvori u ljubav prema Rusiji”, kazala je tom prilikom Lvova-Belova, piše Newsweek.

CNN je u februaru izvijestio da Lvova-Belova nastavlja sa svojom praksom posjete Ukrajini i deportacijom tamošnje djece u Rusiju u kojoj ih usvajaju ruske porodice.

Prema izvještaju, Putin je dao Lvovoj-Belovoj dozvolu da preduzme “dodatne mjere” za oporavak djece bez roditeljskog staranja na ruskim ilegalno pripojenim teritorijama Ukrajine, uključujući Zaporožje, Herson, Lugansk i Donjeck.

Na društvenim mrežama često je dijelila fotografije djece nakon što su ih udomile porodice.

Međutim, MKS navodi da je rad Lvove-Belove “mračniji” od onog kakvog ga predstavlja na društvenim mrežama. Tako je ona optužena za nezakonitu deportaciju i prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

MKS je također izdao saopćenje u kojem je naveo da su zločini na teritoriji Ukrajine počinjeni od 24. februara 2022. godine kada je Rusija započela invaziju na ovu zemlju koja je prerasla, kako su naveli, u rat širih razmjera.

“Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih”, navodi se u saopćenju MKS-a.

Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za njim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnog počinjenja nezakonite deportacije djece iz okupiranih područja iz Ukrajine u Rusiju.