Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugi put ove sedmice

NATO borbeni avioni presreli ruske vojne avione na Baltiku

NORTHERN WATCH
Two Royal Air Force (RAF) GR3A Jaguar aircraft fly a mission over Incirlik Air Base (AB) Turkey, in support of Operation NORTHERN WATCH.

Ovakvo presretanje nije atipično, ali zajednička operacija čuvanja neba odvija se prvi put u saradnji dva saveznika iz NATO-a, Njemačke i Velike Britanije

Borbeni avioni NATO-a su već drugi put ove sedmice presreli ruske vojne avione u blizini estonskog zračnog prostora, objavile su britanske zračne snage (RAF).

U jučerašnjoj akciji učestvovali su britanski i njemački lovci, koji su u sklopu operacije zajedničkog čuvanja zračnog prostora istočnog boka NATO-a presreli ruske avione nedaleko od estonskog zračnog prostora. Radi se o drugom takvom događaju ove sedmice.

Dva borbena aviona topa Typhoon presreli su ruski vojni transporter tipa Tu-134, koji su pratila dva ruska lovca tipa Su-27 Flanker te AN-2, vojni transportni avion, objavio je RAF.

Ovakvo presretanje nije atipično, ali zajednička operacija čuvanja neba odvija se prvi put u saradnji dva saveznika iz NATO-a, Njemačke i Velike Britanije.

RAF je operaciju opisao kao “jasan signal da Britanija, Njemačka i ostale članice NATO-a stoje uz Estoniju u ovim napetim trenucima”.

“Brzo smo identificirali ruske avione, a potom ih pratili dok su letjeli u blizini zračnog prostora NATO-a”, rekao je Richard Leask, jedan od zapovjednika RAF-a.