Pojavio se u Britaniji

Koje zemlje su zatvorile granice zbog novog soja virusa

Granični prijelaz Goričan – Letenye
24.04.2020., Gorican-Letenye- Granicni prijelaz Gorican-Letenye. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gotovo 20 zemalja – uključujući Tursku, Njemačku, Italiju, Austriju, Belgiju, Irsku i Kanadu – zabranili su letove iz Velike Britanije, a očekuje se da još zemalja donese takvu odluku.

Otkriće izuzetno zaraznog soja je izazvalo haos širom svijeta, a mnogo evropske i druge zemlje su obustavile putničke veze s Velikom Britanijom, a poremećena je i trgovina uoči božićnih praznika.

Gotovo 20 zemalja – uključujući Tursku, Njemačku, Italiju, Austriju, Belgiju, Irsku i Kanadu – zabranili su letove iz Velike Britanije, a očekuje se da još zemalja donese takvu odluku.

Donosimo listu zemalja koje su zatvorile granice zbog novog soja COVID-19:

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija je obustavila međunarodne komercijalne letove na sedam dana, što je odluka koja se može obnoviti, iako strani avioni koji se već nalaze u zemlji mogu otići, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedjeljak.

Zaljevska država je zatvorila kopnene i pomorske granice u nedjelju.

Mjere se ne odnose na kretanje robe iz zemalja gdje se novi soj COVID-19 nije pojavio, navelo je Ministarstvo u unutrašnjih poslova, a prenijela državna agencija SPA.

Kuvajt

Susjedni Kuvajt je obustavio sve komercijalne letove i zatvorio pomorske i kopnene granice u ponedjeljak do 1. januara, objavio je glasnogovornik vlade.

Kuvajt je u nedjelju zabilježio ukupno 147.979 slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 921 smrtni slučaj, uz 143.926 oporavljenih.

Oman

Oman će od utorka zatvoriti zračne, pomorske i kopnene granice na sedam dana, objavila je državna televizija.

Zaključno s ponedjeljkom, Oman je imao 127.931 slučaj zaraze korona virusom, preminulo je 1.489 ljudi, a 119.745 ih se oporavilo.

Izrael

U međuvremenu je izraelska vlada odlučila da samo izraelski državljani i stranci s posebnim dozvolama, poput diplomata, mogu ući u zemlju.

Oni će se morati samoizolirati u svojim domovima, osim ako putuju iz Velike Britanije, Južne Afrike ili Danske, u tom slučaju će morati odsjesti u posebno određenim hotelima za karantin.

Od srijede od 14:00 sati po lokalnom vremenu svi izraelski dolazeći putnici će morati biti u karantinu od 10 do 14 dana u hotelima.

Nove regulative će u početku važiti 10 dana, s mogućnošću produženja.

Španija

Španija će od utorka zabraniti svake ulaske iz Velike Britanije, isključujući španske državljane i osobe sa španskim boravkom, saopćila je Vlada u ponedjeljak.

Kontrole na granici s Gibraltarom, gdje je već zabilježen najmanje jedan slučaj novog soja COVID-19, bit će pojačane, dodala je Vlada u saopćenju.

Navedeno je da će zabrana ulaska za osobe bez boravka biti koordinirana sa susjednim Portugalom, koji je objavio svoju odluku kasno u nedjelju.