Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon poraza na izborima

Kolinda Grabar-Kitarović: Moramo brinuti o Hrvatima u BiH

Kolinda Grabar-Kitarovic

Poruka koju moramo izvući iz ovih izbora jest da očito moramo biti među građanima, među ljudima, više slušati njihov glas. Čuli smo ga i Hrvatska je odlučila, Milanović bit će predsjednik, rekla Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na predsjedničkim izborima, koja je danas poražena od Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije, poručila je građanima Hrvatske da budu zajedno i da se ne dijele ideološki, javlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović, koja nije uspjela osvojiti drugi mandat na predsjedničkoj funkciji, prije svega se zahvalila svim građanima koji su izašli na birališta i pokazali da im je stalo do Hrvatske, kao i porodici, te vodstvu, članovima, simpatizerima HDZ-a i ostalim strankama koje su je podržale.

“Poruka koju moramo izvući iz ovih izbora jest da očito moramo biti među građanima, među ljudima, više slušati njihov glas. Čuli smo ga i Hrvatska je odlučila Zoran Milanović bit će predsjednik sljedećih pet godina. Na tome mu čestitam, želim mu svako dobro u obnašanju njegove dužnosti“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je za nju kampanja završila u petak i da više riječi neće reći ni protiv svojih prethodnika, ni protiv sljedbenika.

“Zato sam tu i pružam ruku Zoranu Milanoviću da pokažemo da prijenos vlasti može biti civiliziran, da se dogovorimo da ga uputim u sve što sam radila i da se nađemo i prije službenog prijenosa vlasti, jer ono što Hrvatskoj treba je stabilnost. Tu stabilnost nastojala sam pružiti kroz ovih pet godina. Stavljala sam naglasak na naše nacionalne, državne, vjerske vrijednosti. Stavljala sam naglasak na Domovinski rat, kao temelj moderne Hrvatske, na branitelje koji su najzaslužniji za našu slobodu“, kazala je između ostalog do februara predsjednica Hrvatske i nastavila:

“Ova je Hrvatska država krvlju stvorena, krvlju branjena i ljubavlju nošena i neka tako i ostane. A, vama dragi birači, dragi hrvatski narode poruka koju moramo izvući je da smo najjači kada smo zajedno. To smo pokazali u ratu, to moramo pokazati u miru.“

Savjetovala ih je da ne vjeruju lažnim prorocima i da cijene ljude koju daju sebe za državu.

“Budite zajedno, nemojte se ideološki dijeliti. Zahvaljujem i onima koji su dali glas meni i onima koji nisu dali glas meni. Ali, nadam se da ćemo se svi okupiti oko zajedničkih vrijednosti i da ćemo konačno početi stvarati modernu, tolerantnu, uključivu Hrvatsku u kojoj nema vrijeđanja, u kojoj nema laži u kojoj je svako odgovoran za ono što radi i krenuti naprijed tamo gdje pripadamo i dalje prema Evropskoj uniji i NATO-u. To je naše okruženje, to je ono što moramo njegovati jednako kao i brinuti o Hrvatima u BiH, kao jednakopravnom konstitutivnom narodu i svim iseljenicima u cijelome svijetu“, istakla je Grabar-Kitarović.

Na kraju je još jednom zaželjela sreću Milanoviću, jer je to u interesu Hrvatske i njenog napretka.

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske u 22.15 sat objavilo je privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora, nakon 99,85 posto obrađenih biračkih mjesta, prema kojima će novi predsjednik postati Milanović, koji je osvojio 1.034.222 glasa, Grabar-Kitarović 928.226. U procentima Milanoviću je pripalo 52,70 posto glasova, a Grabar-Kitarović 47,30.

U Hrvatskoj je danas u drugom krugu izbora biran novi predsjednik ili predsjednica. Pravo glasa u Hrvatskoj i inostranstvu imalo je nešto više od 3.860.000 ljudi. Birališta u Hrvatskoj i regionu bila su otvorena od sedam sati do 19. Izlaznost glasača na predsjedničkim izborima, prema DIP-u, bila je 54,98 posto, što je više u odnosu na 51,20 posto kolika je bila u prvom krugu.