Globus

Bivša predsjednica Hrvatske

Kolinda Grabar Kitarović reagovala na izjave o pobačaju

18/06/2020

"I ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava"

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na nedavne izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića i pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

‘Pridružujem se svim ženama koje ovim “nepristojnim” činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala šta će “baja” reći.

Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja.

Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju’, rekla je bivša predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović ekskluzivno za Jutarnji list i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.

Podsjetimo, Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa porodicom šta će učiniti, a Raspudić je tokom sučeljavanja sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih je izjava uslijedila lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Facebooka oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

– Treba biti potpuno jasan – radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konsultacije s (muškim?!) članovima porodice. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati, napisala je Divjak na svom Facebooku.

Reagovala je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš (HNS), koja je objavila fotografiju na kojoj pokazuje Škori srednji prst te je pozvala i druge žene da učine isto.

– Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete šta silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!, poručila je Gamoš.

Na Facebooku se oglasila i novinarka Danka Derifaj.

‘Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Popi*dila sam. Odje*ite više od moje maternice i moje pi*ke, isto tako i od onih moje prijateljice, kolegice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete.

A za sve koji će se zgroziti nad mojim rječnikom nek’ usmjere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim tijelom.

Moja maternica, moja stvar, moje tijelo moja stvar, moja pi*ka, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti’, napisala je Derifaj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.