Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolinda Grabar-Kitarović: Slobodni mediji temelj demokratskog društva

kolinda

Sloboda novinara i medija je jedno od temeljnih ljudskih prava i temelj svakog demokratskog društva, poručila je u utorak u Zagrebu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji o slobodi medija u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) koju je suorganiziralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom Svjetskog dana slobode medija, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz hrvatsku predsjednicu, konferenciju je predvodila veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, predsjednik HND-a Saša Leković i Jelena Berković iz Udruge GONG.

Konferencija u organizaciji američkih veleposlanstava je video linkom bila na izravnoj vezi sa više zemalja svijeta, iz Europe, Afrike i Bliskog istoka.

„Sloboda novinara i medija je jedno od temeljnih ljudskih prava i temelj svakog demokratskog društva“,izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je potom citirala Thomasa Jeffersona koji je jednom rekao kako je društvo u kojem su mediji slobodni i u kojem svaki čovjek zna čitati, sigurno.

Tijekom tog dijela govora predsjednice aktivisti Radničke fronte razvili su transparent na kojem je pisalo „Croatian government is killing the media“ (Hrvatska vlast ubija medije), a nekoliko civilnih aktivista napustilo je prostoriju uz zviždanje.

Julieta Valls Noyes je na početku konferencije izjavila kako je sloboda medija važna za zdravlje svakog demokratskog društva te kako je cilj SAD-a pomoći pri jačanju i održavanju medijskih sloboda u Americi i diljem svijeta.

Pritom je istaknula kako je važno brinuti i o utemeljenosti medijskih napisa i točnosti iznesenih informacija.

Video linkom su na konferenciji sudjelovali studenti novinarstva, civilni aktivisti te brojni novinari koji su razmjenjivali ideje.

Povodom Svjetskog dana slobode medija danas su u HND-u podijeljene nagrade najboljim medijskim radnicima u više kategorija za proteklu godinu, a HND je jutros organizirao novinarski prosvjed protiv cenzure medija u kojem su se novinari i civilni aktivisti okupili ispred Ministarstva kulture zahtijevajući smjenu resornog ministra Zlatka Hasanbegovića..