Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zločini kod Kijeva

“Koljači iz Buče”: Ukrajina objavila imena i fotografije desetorice Rusa odgovornih za masakr

buca koljaci

Vođa “koljača iz Buče” prošle sedmice promovisan u brigadira, a smatra se da se 64. brigada sada bori u Donbasu

Ministarstvo odbrane Ukrajine u četvrtak je na svom službenom Twitter profilu objavilo fotografije i imena ruskih vojnika koje drži odgovornima za počinjenje ratnih zločina u Buči te ih je tom prilikom prozvala “podmuklom desetoricom”.

– Deset ruskih koljača iz 64. brigade koje se sumnjiči za počinjenje masakra u Buči identificirano je i imenovano. Jedinica je nagrađena za zvjerstva koja je počinila te vraćena na bojište. Pravda za ratne zločince je neizbježna – reklo je Ministarstvo.

“Podumuklu desetoricu” čine desetnik Andrej Bizjaev (33), pozornik Sergej Peskarev (24), desetnik Dmitrij Sergjenko (27), pozornik Grigorij Nariškin (30), narednik Nikita Akimov (25), desetnik Mihail Kašin (24), pozornik Vasilij Knjazev (24), pozornik Albert Radnajev (24), potporučnik Vjačeslav Lavrencjev (29) i desetnik Semjon Malcev (26).

Glavna državna odvjetnica Ukrajine Irina Venediktova u četvrtak je rekla da Ukrajina neće stati dok ih sve ne izvede pred pravdu.

U danima nakon što su se ruski vojnici povukli s područja oko Kijeva, pojavili su se izvještaji da je u Buči mučeno, osakaćeno i ubijeno više od 400 osoba. Fotografije trupala na ulicama Buče i u drugim gradovima oko Kijeva koje su objavljene ranije u aprilu šokirale su svijet, a u nekim izvještajima stoji i da su tamo počinjena i masovna silovanja.

Omurbekov je u brigadira promoviran uprkos tome što su vojnici kojima je zapovijedao optuženi za mučenja, grupna silovanja i egzekucije civila.

Brigada je nakon njegove promocije poslana u Donbas, jedno od najopasnijih ratišta u Ukrajini.

Analitičari tvrde da ih je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin namjerno poslao na frontu kako bi nestali. Tako ih se nikada neće moći natjerati da svjedoče o zločinima koje su navodno počinili.

Smatra se da je Putin znao da bi ih se jednom moglo izvesti pred sud gdje bi potom morali otkriti pravi razmjera strahota za koje su zaslužni.

Objavještajci Ministarstva obrane Ukrajine početkom su travnja rekli da ruski zapovjednici odbijaju rotirati brigade te da se 64. brigada nalazi u Belgorodu na zapadu Rusije te da čeka ponovno slanje na front.

Putin ih je potom poslao na ratište između Harkiva i Izjuma, gdje su se nalazi ukrajinski borci željni osvete. Prema pisanju ukrajinskog novinskog portala Hromadske, većina pripadnika 64. brigade usprotivila se naredbi da ih se tako brzo ponovno pošalje na front.

Brigada se borila protiv 93. brigade ukrajinske vojske, brigade koja je zadužena za odbranu Harkiva te koja uživa reputaciju srčanih boraca kojih se treba bojati, poput onih iz pukovnije Azov.

Ukrajina vjeruje da bi pobjeda nad 64. brigadom bila velika simbolička pobjeda poput potapanja ruske krstarice Moskva.

Vjeruje se da su 64. brigadi tokom djelovanja u Buči podršku pružali plaćenici iz Wagner grupe.