Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na početku rata

Rusi su zamalo ubili Zelenskog: “Takve stvari smo gledali samo u filmovima”

volodimir-zelenski-aa (3)

Zelenski je u razgovoru s novinarom Simonom Shusterom, koji je proveo dvije sedmice u predsjedničkom kompleksu u Kijevu, opisao kako su se ruske trupe približile pronalaženju njega i njegove porodice

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je za časopis Time da su u prvim satima rata ruske snage bile blizu da ga zatoče ili ubiju.

Zelenski je u razgovoru s novinarom Simonom Shusterom, koji je proveo dvije sedmice u predsjedničkom kompleksu u Kijevu, opisao kako su se ruske trupe približile pronalaženju njega i njegove porodice.

Kaže da je ruska vojska prvog dana sukoba pokušavala zauzeti vladinu četvrt u Kijevu. Prema onome što je ukrajinski predsjednik ispričao, Rusi su njega i njegovu porodicu htjeli napasti 24. februaru prije zore.

Zelenski i pomoćnici s jurišnim puškama

Nakon početka bombardiranja, Zelenskij i njegova supruga Olena Zelenska rekli su svojoj 17-godišnjoj kćeri i 9-godišnjem sinu da se pripreme za bijeg iz kuće.

“Probudili smo ih. Bilo je glasno, bile su eksplozije”, rekao je Zelenski za Time.

Ukrajinska vojska rekla je Zelenskom da su ruski vojnici skočili padobranom u Kijev ne bi li ubili ili zarobili njega i njegovu obitelj. Andrij Jermak, šef osoblja predsjednika, rekao je da su prije te večeri takve stvari vidjeli samo u filmovima.

Novinar Timea napisao je da su pucnjave oko vladine četvrti izbile prvog dana rata kada je pala noć.

“Stražari unutar kompleksa ugasili su svjetla, donijeli pancirke i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pomoćnika”, napisao je novinar.

Jedan od rijetkih dužnosnika koji je znao koristiti oružje bio je Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obavještajne službe.

“Bila je to apsolutna ludnica, svatko je dobio automatsku pušku”, rekao je.

Trenutak kada je Zelenski postao svjestan svoje uloge u ratu

Novinar Timea napisao je da su ruske trupe dva puta pokušale upasti u kompleks dok je porodica Zelenski još bila unutra. Iduće noći, nakon što je odbio ići u sigurnije okružje, što uključuje uspostavu vlade u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i tada snimio poznatu videoporuku.

Video koji je snimio mobitelom obišao je svijet te su ga prenijeli svjetski mediji. Zelenski tvrdi da je u tom trenutku postao uistinu svjestan svoje uloge u ratu. Kaže da je shvatio da je on simbol.

“Shvatio sam da se moram ponašati onako kako se mora ponašati šef države”, rekao je Zelenski u intervjuu, prenosi Index.