traži pomoć

Komandant Azova poslao oštru poruku Zelenskom i vlastima u Kijevu

azov

“Ko je Moskvi dao vrijeme da prikrije zločine u Mariupolju. Zločine tako strašne da ih ne možete ni zamisliti”, pita se Palamar. Dodao je da se odbrana još drži

Ukrajinski čelnici moraju pronaći način da pomognu jedinici koja brani čeličanu Azovstal u Mariupolju koju su okružile ruske snage, kazao je u emotivnom obraćanju njezin komandant.

“Pozivam vojno-političko vodstvo da poduzme odlučne korake za razbijanje blokade ili evakuaciju svih onih koji se nadaju i vjeruju u svoju domovinu”, rekao je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar u videoporuci objavljenoj u četvrtak, prenosi Hina.

Dodao je da se borci sve više pitaju zašto se Kijev nije držao danih obećanja. “Ko može odgovoriti na to: Zašto smo sami protiv topništva, brodova i aviona?”

“Ko je Moskvi dao vrijeme da prikrije zločine u Mariupolju. Zločine tako strašne da ih ne možete ni zamisliti”, pita se Palamar. Dodao je da se odbrana još drži.

U govoru je rekao da je čuo dosta praznih obećanja. Kaže da ne nikoga ne kritziraju, da im je jasno da agresor koristi velika sredstva i vojsku u Mariupolju. No, pita se dokad će to tako biti.

Zajedno s brojnim vojnicima, u bunkerima tvornice nalazi se oko 1000 civila, kaže Ukrajina.

Ruski diktator Vladimir Putin naredio je potpunu blokadu čeličane. Moskva optužuje jedinicu  Azov, kojom dominiraju nacionalisti, za ratne zločine, ali za to nije dala nikakve dokaze.

Moskva tvrdi da je ostatak razrušenog lučkog grada Mariupolja na jugoistoku Ukrajine pod ruskom kontrolom nakon višesedmičnih žestokih borbi.