BiH

najavljena novčana pomoć

EU i Bosna i Hercegovina jačaju saradnju kod pripravnosti na katastrofe

28/04/2022

Tokom posjete, komesar je najavio i 2,5 miliona eura dodatnih humanitarnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u pokrivanju potreba izbjeglica, tražitelja azila i migranata u zemlji

Danas je u posjeti Bosni i Hercegovini evropski komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčič, u cilju jačanja saradnje na prevenciji, pripravnosti i odgovoru na katastrofe, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini. Posjeta je rezultat ponovne potvrde interesa zemlje za pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU, koji koordinira zajedničke akcije odgovora na krizne situacije.

Komesar je također prisustvovao sveobuhvatnoj vježbi po scenariju zemljotresa finansiranoj sredstvima EU, uz učešće službi spašavanja i zaštite iz Austrije, Rumunije, Albanije, Crne Gore, Slovenije i drugih međunarodnih agencija.

Lenarčič je naglasio da su prije nekoliko dana Bosnu i Hercegovinu pogodila dva zemljotresa.

– Ne možemo uvijek predvidjeti kada i gdje će udariti sljedeći zemljotres, ali možemo biti bolje pripremljeni. Stoga u potpunosti podržavam zahtjev Bosne i Hercegovine za pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU. Uvjeren sam da će članstvo u našem evropskom okviru civilne zaštite osigurati da Bosna i Hercegovina uživa koristi od snažnijeg odgovora na krizu, kad god da se krize velikih razmjera dogode. Zajednički možemo zaštititi i spasiti živote – kazao je.

Između ostalog, komesar se također sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Tokom posjete, komesar je najavio i 2,5 miliona eura dodatnih humanitarnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u pokrivanju potreba izbjeglica, tražitelja azila i migranata u zemlji.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.