Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema vijesti o poginulima

Komandant ruske Ratne mornarice postrojio posadu potopljene “Moskva”

New Project – 2022-04-16T204803.551

Rusko Ministarstvo odbrane uvjerava da će se tradicija gardijske raketne krstarice “Moskva” – pažljivo čuvati i nastaviti

Glavni komandant Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Evmenov i komanda Crnomorske flote postrojili su u Sevastopolju preživjele članove posade raketne krstarice “Moskva”, koja je završila na dnu Crnog mora.

Kako je objavljeno na službenom Telegram kanalu ruskog ministarstva odbrane, admiral Evmenov je izvijestio da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti služiti u ruskoj mornarici.

Rekao je da će mornari regruti biti otpuštani u skladu sa zakonom od maja do juna, prenosi RIA Novosti.

Novi težak udarac za rusku vojsku: Ukrajinci tvrde da je i kapetan “Saratova” mrtav (FOTO)

Rusko Ministarstvo odbrane uvjerava da će se tradicija gardijske raketne krstarice “Moskva” – pažljivo čuvati i nastaviti.

Podsjećamo, Ukrajinci su dan prije nego je “Moskva” potonula, objavili da su je pogodili s dva projektila “Neptun”. Rusi odbijaju priznati da je krstarica pogođena i potopljena nakon neprijateljske vatra. Tvrde da je na “Moskvi” izbio požar i zapalio municiju, a da potom krstarica potonula zbog jake oluje dok su je pokušavali odvući u luku.

Također, Rusi tvrde da su evakuisali kompletnu posada. Još nisu objavili da je bilo gubitaka u ljudstvu. No, s druge strane ukrajinski izvori tvrde da je na “Moskvi” bila posada koja je brojala oko 500 ljudi, i da je većina izginula. Objavili su i da su prilikom napada ubili komandanta krstarice, kapetana prve klase Antona Kuprina.

Pogledajte snimke koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane i procijeniti imali u stroju 500 mornara. Mnogi tvrde da u dvije postrojene kolone nema više od 200 članova posade. Kadrovi koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane mahom su napravljeni iskosa, i nema kadra na kojem bi se jasno mogao vidjeti cijeli stroj. Također, kapetan “Moskve” za kojeg Ukrajinci tvrde da je ubijen, ne pojavljuje se na snimci.