Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kombi se zabio u redakciju holandskih novina De Telegraaf

telegraaf1222

Kombi se zabio u redakciju holandskih novina De Telegraaf u utorak ujutru, razbijajući stakla na fasadi zgrade u, kako ga policija naziva, namjernom napadu.

Vlasti su saopćile da će pružiti novinama i drugim medijskim firmama u Amsterdamu dodatnu zaštitu nakon napada.

Snimak nadzorne kamere objavljen na websiteu novina prikazuje kombi kako dva puta prolazi ispred zgrade prije nego što je vozač zapalio vozilo koje je udarilo u fasadu i pobjegao iz njega.

De Telegraaf je specijaliziran za sport i crnu hroniku i najveće su dnevne novine u Holandiji.

Prošle je sedmice ispaljena raketa na prostorije holandskog krimi magazina Panorama. Niko nije povrijeđen, a 41-godišnjak je uhapšen.

– Jedan od scenarija je da su ti incidenti povezani s nedavnim člancima o organiziranom kriminalu – navode u zajedničkom saopćenju lokalna policija, tužioci i ured gradonačelnika.

Vlasti su saopćile da će pojačati zaštitu ureda pet najvećih nacionalnih novina, dva magazina i lokalne TV stanice u holandskoj prijestonici, postavljajući dodatne kamere i pojačavajući policijski nadzor.

Premijer Mark Rutte objavio je na Twitteru da je napad “šamar u lice slobodi štampe i holandskoj demokratiji”.

Glavni urednik De Telegraafa Paul Jansen izjavio je da su napadi na njegove novine i magazin Panoramu razlog za veliku brigu, ali da “mi nećemo biti zastrašeni”.

Vozač kombija koji je udario u redakciju Telegraafa napao je oko četiri sata ujutru i pobjegao u automobilu koje je dovezao njegov saučesnik, saopćila je policija, prenosi Reuters.