Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšije prijete, Katar odgovara: Previše smo bogati da nas brine šta misle Saudijci

katar
Ali Šarif al-Emadi (prvi s lijeve strane)

Nakon što su druge zaljevske zemlje najavile nove sankcije za Katar, bogata arapska državica, koja se prije mjesec dana našla pod blokadom moćnih komšija na čelu sa Saudijskom Arabijom, samouvjereno je uzvratila kako je “previše bogata da bi je brinulo to šta misli Saudijska Arabija”.

Ali Šarif al-Emadi, katarski ministar finansija, rekao je Timesu da se zbog velikih novčanih rezervi, akumuliranih nakon desetljeća prodaje prirodnog plina, zemlja nije zabrinuta zbog najave novih sankcija, jer zna da može izdržati sankcije.

Ovakav komentar šamar je Rijadu i grupi zemalja koje podržavaju moćnu saudijsku kraljevsku porodicu, a to su UAE, Egipat i Bahrein.

“Imamo fond s 250 posto BDP-a, imamo rezerve katarske centralne banke i strateške rezerve Ministarstva finansija”, poručio je ministar.

“Obveznice Bahreina i Egipta na nivou su smeća, a Rijad ima velikih finansijskih problema”, izjavio je, objašnjavajući da Katar, iako je i njemu snižen rejting zbog blokade, 40 posto brže raste nego najbliža iduća zaljevska zemlja.

Među zahtjevima koje su Kataru postavili komšije je i gašenje al-Jazeere.

Četiri zemlje susrele su se u Kairu i iako se spekuliralo da će izbaciti Katar iz Vijeća za zaljevsku saradnju ili mu nametnuti sankcije, o tome u zajedničkom priopćenju nije bilo ni riječi.

“Poduzet ćemo sve pravne, ekonomske i političke mjere da zaštitimo sigurnost, prava i stabilnost naših zemalja”, navele su.