Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konačni izvještaj o padu aviona kojeg je srušio kopilot Andreas Lubitz

Andreas Lubitz

Francuski istražitelji danas bi trebali objaviti končani izvještaj o padu aviona Germanwingsa koji se u martu prošle godine sa 150 putnika srušio u francuskim Alpama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Preliminarni rezultati istrage pokazali su da je nesreću aviona, koji je 24. marta srušen ne letu od Barcelone prema Duesseldorfu, namjerno prouzrokovao kopilot Andreas Lubitz. On je avion srušio nakon što je pilot izašao iz kabine koja je potom ostala zaključana.

Ove tvrdnje istražitelji su potkrijepili snimcima iz pronađene crne kutije na kojoj se čuje kako pilot traži da se ponovo vrati u kabinu, a kopilot mu ne dozvoljava.

Lubitz je avion usmjerio prema planinskoj litici, a svi putnici, većinom Nijemci i Španci, i avionska posada su stradali.

Današnji izvještaj Francuske najvjerovatnije će ponuditi novi izgled kokpita koji su nakon ove nesreće već uvele neke avikompanije.

Nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru 2001. godine, vrata kokpita sigurnosno su pojačana u svim avionima i može ih otvoriti samo posada posebnom lozinkom. U slučaju prijeteće situacije, piloti mogu zaključati vrata čak i ako se izvana upotrijebi pravilna lozinka. U slučaju hitnosti, postoji tehnička opcija otvaranja vrata u tom slučaju, ali opcija ne radi ako pilot iznutra blokira vrata.

Evropska agencija za sigurnost nakon pada Germanwingsa pojačala je medicinsko testiranje pilota i drugih članova posade. Među testovima su i psihološki testovi.