Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen konačni izvještaj o padu aviona Germanwingsa

Andreas-Lubitz-Germanwings

Francuski stručnjaci za civilno vazduhoplovstvo u nedjelju su preporučili jačanje ljekarskih kontrola pilota, uključujući i psihijatrijska vještačenja, u završnom izvještaju o katastrofi aviona Germanwingsa koji je kopilot zabio u francuske Alpe prije gotovo godinu dana pri čemu je poginulo 150 ljudi.

Stručnjaci francuskog Ureda za istrage i analize (BEA) na konferenciji za novinare u Bourgetu nedaleko Pariza definitivno su potvrdili da je nesreću namjerno izazvao kopilot koji je patio od psihičkih problema.

BEA naglašava u izvještaju da je jedan ljekar dvije sedmice prije nesreće kazao da bi kopilot Andreas Lubitz trebao biti podvrgnut bolničkom tretmanu. Lubitz je počeo pokazivati simptome depresije u decembru 2014. i konsultirao je nekoliko ljekara tokom mjeseca koji su uslijedili, ali nijedan od njih nije obavijestio vazduhoplovne vlasti ni njegovog poslodavca, kaže BEA.

BEA je u završnom izvještaju izdala i dvije preporuke o sigurnosti koje kažu da bi ljekari morali izvijestiti vlasti o zdravstvenom stanju pilota, a da bi piloti morali prolaziti redovne preglede kada se nalaze na tretmanu antidepresivima.

Avion zabio u francuske Alpe

Podsjećamo, 24. marta prošle godine Andreas Lubitz, kopilot na letu Germanwingsa Barcelona-Duesseldorf iskoristio je odsustvo pilota u kabini kako bi zabio avion u planinu, pola sata nakon uzlijetanja. Avion u kojem je bilo 144 putnika i šest članova posade zabio se potom u francuske Alpe i svi na letu su poginuli.

Istraga crnih kutija nakon nesreće pokazala je da se kopilot našao sam u pilotskoj kabini i odbio otvoriti vrata, uprkos zahtjevima posade i jakim udarcima po vratima.

Povodom prve godišnjice nesreće, većina porodica poginulih trebala bi se okupiti 23. marta u Marseilleu, te dan nakon toga posjetiti mjesto nesreće u kojoj je poginulo najviše Nijemaca (72) i Španaaca (50).