Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Kontranapad ukrajinske vojske kod Kijeva, Britanci: Rusi trpe stalne gubitke

ukrajina

Izvor iz američkog ministarstva odbrane saopštio je da su ruske snage su od početka rata ispalile 710 projektila na ciljeve u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj najnoviji obavještajni izvještaj o situaciji u Ukrajini.

Ministarstvo je saopćilo da je posljednjih dana došlo do “značajnog smanjenja ukupne ruske zračne aktivnosti” nad Ukrajinom, ističući da je to vjerovatno zbog “neočekivane učinkovitosti i izdržljivosti” ukrajinskih snaga protuzračne odbrane.

U izvještajuu se također navodi da je velika ruska kolona sjeverozapadno od Kijeva “postigla mali napredak u više od sedam dana” i da trpi “stalne gubitke” od ukrajinskih oružanih snaga.

Izvor iz američkog ministarstva odbrane saopštio je da su ruske snage su od početka rata ispalile 710 projektila na ciljeve u Ukrajini.

Ukrajinska vojska javlja kako je pokrenula protivnapad na ruske snage kako bi odbranila glavni grad Kijev, objavio je ukrajinski javni servis Suspline citirajući savjetnika ministra unutrašnjih poslova.

Četvero mrtvih u granatiranju na jugoistoku Ukrajine

Četiri osobe su navodno ubijene, od kojih su dvoje djece, nakon što su ruske snage granatirale stambenu zgradu u blizini grada Harkiva tokom noći, priopćila je ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve (SES).

Napad se navodno dogodio u selu Slobožanske na jugoistoku Ukrajine. SES je dodao da je petogodišnja djevojčica koja je ozlijeđena hitno prevezena u bolnicu na liječenje.

Očekuje se da će danas spasioci nastaviti s potragom kako bi izvukli tijela iz ruševina, dodali su. Trgovački centar u centru Harkiva je također zapaljen, ali nema izvještaja o žrtvama.

“Noć je bila prilično teška, ali općenito možemo reći da je ukrajinska vojska izvršila protunapad u blizini Kijeva”, rekao je Vadim Denišenko.

“Postrojili smo pet tenkova. Ujutro su se čule topničke borbe u Kijevu na zapadnoj periferiji. Sada se vode borbe. Još nema daljnjih detaljnih informacija”, dodao je.

Troje poginulih u ruskom bombardiranju regije Sumi

Troje ljudi poginulo je u noći na četvrtak kada su ruski avioni bombardirali grad Ohtirku u regiji Sumi, kazali su lokalni dužnosnici koje prenosi BBC. Među poginulima su 13-godišnji dječak i dvije žene.

Čelnik regionalne uprave Dmitro Živicki rekao je da su pogođeni stambena područja i plinovod nešto iza ponoći po lokalnom vremenu. Desetak minuta nakon toga, predgrađa Sumija također su bombardirana.

Živicki je rekao i da se očekuje da će se humanitarni koridori otvoriti u 9 sati po lokalnom vremenu kako bi se evakuirali civili. U srijedu je oko pet tisuća civila evakuirano iz Sumija, regionalnog glavnog grada koji već danima trpi teško rusko bombardiranje.