Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antalija

Počinje važan sastanak Rusije i Ukrajine u Turskoj: “Biće potrebni bolni kompromisi”

kuleba antalija tw

Atmosfera prije razgovora prilično je napeta, a ukrajinski ministar nazvao je nedavno za CNN svog ruskog kolegu “suvremenim Ribbentropom”, referirajući se na Hitlerovog ministra u Drugom svjetskom ratu

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba doputovao je u tursku Antaliju na pregovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Za nešto manje od sat vremena dvojac će se sastati u susretu na najvišoj razini između dviju strana od početka rata. Turski predsjednik Recep Erdogan rekao je da se nada da će “sastanak ministara otvoriti put trajnom prekidu vatre”.

“Radimo na tome da se izbjegne da se kriza pretvori u tragediju”, naglasio je.

Kuleba je u srijedu u videosnimci na Facebooku rekao da će učiniti sve kako bi pregovori bili što učinkovitiji, rekavši da ima “ograničena očekivanja”. “Nemam velike nade, ali napravit ćemo sve kako bismo izvukli maksimum”, rekao je, dodajući da će “sve ovisiti o instrukcijama koje je Lavrov dobio prije susreta”.

Napeta atmosfera

Atmosfera prije razgovora prilično je napeta, a ukrajinski ministar nazvao je nedavno za CNN svog ruskog kolegu “suvremenim Ribbentropom”, referirajući se na Hitlerovog ministra u Drugom svjetskom ratu.

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi put izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Turska, članica NATO-a, saveznica je Ukrajine, ali želi održati i odnose s Rusijom, o kojoj uvelike ovisi kada se radi o turizmu i opskrbi pšenicom i energentima.

Pregovori u Antaliji dolaze dan nakon što je Rusija u srijedu rekla da je postignut “napredak” u njezinim pregovorima s Ukrajinom. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je rekla da cilj Rusije nije srušiti ukrajinsku vladu.

Analitičari oprezni

Analitičari su, međutim, vrlo oprezni nakon što je dvosedmični rat već protjerao dva miliona Ukrajinaca izvan granica njihove zemlje.

“Svaki napor može biti od pomoći, ali ne vjerujem da treba očekivati neki proboj” u pregovorima, rekao je za agenciju France presse Aaron Stein, direktor programa za Bliski istok u Foreign Policy Research Instituteu.

“Da bi se došlo do sporazuma, dvije strane moraju biti spremne na bolne kompromise”, upozorio je i Berk Esen s Njemačkog instituta za međunarodna pitanja i sigurnost. Bilo bi doista iznenađujuće da Erdogan organizacijom razgovora u Antaliji postigne uspjeh, ocjenjuju analitičari.

U posredništvo su se uključili i drugi političari, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Naftalija Bennetta. Zasad bez rezultata.