Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jean-Claude Juncker

Kontrole na granici dvije Irske neminovne u slučaju Brexita bez sporazuma

Jean_Claude_Juncker

Aktuelni britanski premijer Boris Johnson tvrdi da će realizirati Brexit u najavljenom terminu i to bez obzira da li će biti postignut sporazum o budućim odnosima između Londona i Brisela

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas da će i u slučaju izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postignutog sporazuma biti neminovne kontrole na granici između dvije Irske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija bi 31. oktobra trebala napustiti Evropsku uniju. Ta zemlja je zapala u duboku političku krizu jer parlament nije odobrio sporazum koji je bivša premijerka Theresa May postigla s liderima EU-a.

Ključni problem u sporazumu je takozvani mehanizam “backstop“ koji je trebao poslužiti kao kontrola na granici između Republike Irske koja ostaje u EU i Sjeverne Irske koja u sastavu Velike Britanije istupa iz Unije.
Aktuelni britanski premijer Boris Johnson tvrdi da će realizirati Brexit u najavljenom terminu i to bez obzira da li će biti postignut sporazum o budućim odnosima između Londona i Brisela.

Juncker je danas za “Sky News“ izjavio da se interesi Evropske unije i njenog tržišta moraju zaštiti.