Korać: Referendum u RS-u je u funkciji destabilizacije Balkana

zarko_korac

Kremlj očito nije zadovoljan Aleksandrom Vučićem. U tom smislu, ne bih se iznenadio ako bi Moskva u narednim mjesecima u Srbiji i u BiH krenula da se ponaša upravo onako kako se ponašala u Crnoj Gori, kada je krajem prošle godine direktno stala iza rušenja legalne i legitimno izabrane vlasti premijera Mila Đukanovića, izjavio je za magazin “Dani”profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać.

Po njegovoj ocjeni, događaji u Ukrajini, koji su rezultirali ruskom aneksijom Krima, ozbiljno su poremetili odnose Rusije i Zapada.

– Igrajući igru sa zapadnim svijetom, Putin danas pokušava da po svaku cijenu Balkan obilježi kao prostor svog dominantnog političkog uticaja, tj. da, za razliku od Crne Gore, koja je za Kremlj u tom smislu “izgubljen slučaj” Srbiju, Makedoniju i BiH spriječi da uđu u EU i NATO. Milorad Dodik Moskvi služi kao veoma ozbiljno upozorenje Vučiću kakvu politiku bi morao da vodi. Naš novi favorit na Balkanu, poručuje Putin, je Milorad Dodik; ako želite našu podršku, ponašajte se kao on – kaže Korać.

Naglašava da je referendum u o Danu Republike Srpske funkciji destabilizacije Balkana.

– Putinu je najvažnije da Zapadu pokaže da će, nastave li da ga pritiskaju sankcijama, ovdje biti još aktivniji. Šta sve Rusija može da napravi u Srbiji, ne smijem ni da mislim… Koliko je samo srpskih nacionalista u Srbiji ne jednom govorilo i pisalo o tome da su Srbi u RS-u onaj “najzdraviji dio srpskog naroda”? Što je, razumije se, ekstremno uvredljivo za Srbe iz Srbije. Jer, šta to znači? Da su tamošnji Srbi hrabri, da su junaci spremni na otpor, za razliku od nas ovdje, koji smo, je li, popustljivi mekušci. Zar Putinova podrška Dodiku i RS-u ne znači to isto? Drugim rijčima, htio-ne htio, Dodik sve više postaje oruđe kojim Moskva gađa Srbiju. Budući da se na vrijeme nije ogradio od predsjednika RS-a, da ga svuda vodi sa sobom, Vučić će se uskoro naći u prilično nezavidnoj poziciji: Zapadu će, naime, morati da objasni kako to da njegovog najbližeg prijatelja i partnera Putin tako otvoreno podržava. Vučićev kredibilitet prozapadnog političara na ovaj će način biti ozbiljno dovededen u pitanje, što nije dobro ni za koga, posebno ne Srbiju – rekao je, između ostalog, Korać za “Dane”.