Globus

iz maroka preko italije

Koronavirus i u Sloveniji: Pacijent stigao iz Maroka preko Italije, ali se nije odmah javio ljekaru

04/03/2020

Kako javlja slovenski 24ur, u 20 sati i 44 minute o prvom slučaju koronavirusa ministarstvo zdravstva je obavijestio Mikrobiološki laboratorij u Ljubljani

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom Covid-19. Vijest je oko 21 sat najprije na svom Twitteru objavio slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec, nakon čega je održana i vanredna press konferencija ministra zdravstva Aleša Šabadera.

Kako javlja slovenski 24ur, u 20 sati i 44 minute o prvom slučaju koronavirusa ministarstvo zdravstva je obavijestio Mikrobiološki laboratorij u Ljubljani.

– Prema informacijama koje dosad imamo, pacijent je došao iz Maroka, preko Italije, u Sloveniju. Danas je bio kod svog liječnika koji ga je, zato što je pokazivao simptome koronavirusa, uputio na Infektivnu kliniku ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra. Testiranje je pokazalo da je uzorak pozitivan. Pacijent se trenutno nalazi u pripremljenoj prostoriji za karantenu te su pokrenuti odgovarajući protokoli – izjavio je ministar Šabader.

Dodao je kako se trenutno istražuju putanje širenja virusa.

– Očito se radi o uvezenom virusu iz Maroka te pacijenta moramo ispitati gdje je sve putovao i kuda se kretao – rečeno je na konferenciji.

Najavljeno je i da će se razgovarati sa pacijentu bliskim osobama kako bi se spriječilo širenje zaraze. Ipak, slovenski mediji napominju kako je od njegovog povratka kući u Sloveniju, pa do javljanja liječniku, prošlo nekoliko dana.

Javnosti se obratila i Maja Sočan s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo rekavši kako se o slučaju za sad vrlo malo zna.

– Istražujemo gdje je ačno došlo do zaraze, a zasad sve upućuje na Maroko. Naš je posao identificirati sve osobe s kojima je pacijent bio u dodiru, te da ih uputimo što trebaju činiti kako bi se izbjeglo dodatno širenje virusa – rekla je.

Ministar Šabader nije mogao odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li se nakon ove informacije sastati slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.