Globus

WHO

Koronavirus je varljiv virus protiv kojeg je teško razviti vakcinu

12/05/2020

Imamo preko 100 potencijalnih vakcina protiv koronavirusa. No, ova vrsta virusa je jako varljiva te je teško razviti vakcinu, kazala je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Harris

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Harris je izjavila da radovi na razvoju vakcine protiv koronavirusa traju, ali da je jako teško razviti vakcinu kada je u pitanju ova vrsta virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Harris se putem video konferencije obratila medijima u sjedištu WHO-a u Ženevi u Švicarskoj.

Na pitanje novinara AA o razvoju vakcine Harris je odgovorila da radovi na razvijanju vakcine napreduju brže od historije nauke.

“Imamo preko 100 potencijalnih vakcina protiv koronavirusa. No, ova vrsta virusa je jako varljiva te je teško razviti vakcinu“, kazala je Harris.

Ona je napomenula da širom svijeta veliki broj naučnika istražuje nivo ljudskog imuniteta protiv koronavirusa.

“Moramo biti sigurni da je imunitet zaista zaštićen od koronavirusa. Ovo je trenutno najteži zadatak nauke, na koji još uvijek ne uspijevamo pronaći rješenje“, istakla je Harris.

Navela je da se postojećim lijekovima može ublažiti i usporiti širenje zaraze, ali da trenutno ne postoji nijedan način liječenja koji može zaustaviti ili uništiti koronavirus.

Harris je kazala da je najviše slučajeva zaraze zabilježeno u Sjedinjenim Američkim Državama, te da je nemoguće pronaći odgovor na pitanje kako se koronavirus pretvorio u pandemiju sve dok se ne bude imalo vremena za analizu događaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.