opasna epidemija

Koronavirus u Kini ubio više od 3.000 ljudi, naglo se širi u Japanu, u Kaliforniji vanredno stanje

korona

Komisija je juče objavila da je u Kini zaraženo više od 80.200 ljudi, da je preminula 2.981 osoba, a da se do sada oporavilo više od 49.800 lica

Broj preminulih usljed zaraženosti virusom korona u Kini porastao je na 3.014, saopšteno je iz kineske Nacionalne komisije za zdravlje.

U saopštenju se navodi da je broj potvrđenih slučajeva zaraženosti prešao 80.400, a da se do sada oporavilo 52.000 ljudi.

Komisija je juče objavila da je u Kini zaraženo više od 80.200 ljudi, da je preminula 2.981 osoba, a da se do sada oporavilo više od 49.800 lica.

Osim toga, broj potvrđenih novih slučajeva zaraženosti na dnevnoj bazi porastao je za 20 i sada je 139, dok je broj smrtnih ishoda smanjen za sedam u posljednja 24 časa, javio je TASS.

Prema najnovijim izvještajima, zvanična stopa smrtnosti u Kini porasla je na 3,74 posto, u odnosu na dan ranije kada je taj procenat iznosio 3.71 posto.

U Italiji do srijede umrlo 107 ljudi

U Italiji je  do srijede zabilježeno 3 089 slučajeva Covida-19 od kojih je 295 teško ili kritično oboljelo, a 107 je umrlo. Time je Italija postala treća zemlja u svijetu po broju oboljelih i druga po broju umrlih, prva u Evropi.

Usto je postala i izvoznik virusa. Naime, u srijedu je potvrđeno da je dio jedne skupine turista koji su posjetili Indiju pozitivan na koronavirus.

U Japanu zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih

Japanska zapadna prefektura Shiga je saopćila u četvrtak kako imaju prvi potvrđeni slučaj zaraze korona virusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako pišu japanski mediji, muškarac u 60-im godinama je pozitivan na korona virus, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u ovoj prefekturi koja brojni oko 1,5 miliona stanovnika.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Japana, broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Japanu iznosi preko hiljadu od srijede, kada je otkriveno 36 novih slučajeva.

To je inače i najveći dnevni porast broja zaraženih u ovoj zemlji gdje je od posljedica zaraze korona virusom do sada umrlo 12 osoba.

Brzo širenje epidemije pokrenulo je i diskusiju o tome da li Tokio može biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. jula.

Broj smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 3.014 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u četvrtak je saopštila da je u protekla 24 sata preminula 31 zaražena osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 3.014.

NHC navodi da je do sada potvrđena zaraza korona virusom kod 80.270 pacijenata. Najmanje 32.870 osoba trenutno su pod medicinskim nadzorom, dok broj otpuštenih pacijenata iznosi 52.045.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 60 zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je veoma visoko stanje globalne opasnosti. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

Vanredno stanje u Kaliforniji

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u srijedu je proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja.

Ranije u srijedu zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi.

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Washington gdje je umrlo 10 osoba.