Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DW

Koronavirus – vrijeme je za činjenice, ne za strah

koronavirus

Izvanredno stanje na globalnoj razini. Svjetska zdravstvena organizacija se nada da će sada imati više mogućnosti za borbu protiv koronavirusa. Za to vrijeme u Njemačkoj je potvrđen i peti slučaj zaraze

Proglašenjem izvanrednog stanja na globalnoj razini Svjetska zdravstvena organizacija (SZO,WTO) reagirala je na brzo širenje koronavirusa. SZO se nada da se na taj način obrana od nove plućne bolesti bolje može koordinirati među više od 190 zemalja članica, piše DW.

Ta odluka nije bila „glasovanje o nepovjerenju” Kini, naglasio je glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon kriznog sastanka u Ženevi. Smatra također da nema razloga za ograničavanje putovanja i trgovine s Kinom. „SZO ne preporučuje nikakva ograničenja, čak ih i odbacuje”, rekao je Ghebreyesus.

Ne može se djelovati samostalno

Broj infekcija izvan Kine i dalje je relativno malen. Ipak, dodao je direktor SZO-a, ne može se procijeniti kakve bi bile posljedice ukoliko bi se bolest pojavila u nekoj zemlji s lošim zdravstvenim sustavom. „Svi smo u istom čamcu.” Virus se samo zajednički može zaustaviti. „Vrijeme je za činjenice, a ne za strah.”

Svjetska zdravstvena organizacija sada, između ostalog, želi pružiti podršku zemljama sa slabije razvijenim zdravstvenim sustavom. Uz to, trebao bi biti ubrzan i olakšan rad na razvoju lijekova i cjepiva, kroz razmjenu spoznaja i podataka. „Ako bi svaka zemlja samostalno donosila mjere protiv koronavirusa, to bi moglo dovesti do katastrofe, pa i ekonomske”, upozorio je koordinator za izvanredne situacije SZO-a Michael Ryan.

Potvrđen novi slučaj u Njemačkoj

U Kini, ali i u nekim drugim zemljama, već su poduzete drastične mjere za sprječavanje širenja virusa. Čitavi gradovi su u karanteni, a mnoge zračne luke i željezničke postaje su zatvorene. Do sada je od virusa umrlo 212 ljudi, a dokazano je da je inficirano više od 8.100 širom svijeta. Taj broj brzo raste.

Izvan Kine je potvrđeno oko 100 slučajeva zaraze ljudi u dvadesetak zemalja: pored Njemačke tu su još i Francuska, Tajland, Japan, Malezija, SAD, Finska, Australija, Južnu Koreja, Indija i Filipini.

Bavarsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je i peti slučaj u Njemačkoj. Kao i kod ostalih četvero zaraženih, svi su bili zaposleni u tvrtci Webasto sa sjedištem u Starnbergu u Bavarskoj.