Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stoje iza nemira

Kosovo dvije srpske organizacije proglasilo terorističkim

Foto: Screenshot/ RSE
Neredi ispred zgrade Opštine Zvečan

Dvije organizacije optužuju da su provodile akcije “s terorističkim elementima”

Vlada Kosova proglasila je terorističkim organizacijama “Civilnu zaštitu” i “Brigadu sjever”, uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nedavnih nemira na sjeveru Kosova.

“Na osnovu procjena kosovskih sigurnosnih institucija, nelegalne formacije ‘Civilna zaštita’ i njene komponente, te ‘Sjeverna brigada’ predstavljaju ozbiljnu i direktnu prijetnju ustavnom poretku i sigurnosti Kosova”, rekao je premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, te dvije organizacije provodile su akcije “s terorističkim elementima”, poput oružanih napada na pripadnike kosovske policije, pripadnike Misije Europske unije za vladavinu prava (Eulex) te vojnike Kfora (vojna misija NATO).

Oglasile se iz jedne od grupa

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla pojasnio je da se ta odluka neće odnositi “ni na koga ko nije počinio neko kazneno djelo do proglašenja ‘Civilne zaštite’ i ‘Brigade sjever’ terorističkim organizacijama, iako su ranije bili njihovi članovi”.

Na društvenoj mreži Telegram iz “Brigade sjever” poručili su kako ih niko neće spriječiti u borbi “za srpstvo i jedinstvo”, ali da iz sigurnosnih razloga neće više javnost obavještavati o svojim potezima.

U toj objavi se dodaje kako su članovi “Brigade sjever volonteri koji pomažu Srbe i srpski narod, spremni da odbrane svoj narod i državu”.

“Civilna zaštita” je na sjeveru Kosova funkcionirala od 2006. do 2015/16., kada je rasformirana na osnovu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Radnici “Civilne zaštite” su potom integrirani u kosovske institucije.

Međutim, prema podacima Kosovskog centra za sigurnosne studije, “Civilnu zaštitu” na Kosovu činili su pripadnici koji su prošli vojnu obuku i smatrala se vrlo opasnom po sigurnost Kosova.

“Brigada sjever” stoji iza grafita koji se od kraja prošle godine ispisuju na sjeveru Kosova. Neki od njih su: “Ne brinite! Tu smo! Čekamo!”.

Na početku su se potpisivali kao “Sjeverne brigade” ali nakon “ispravke” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je taj naziv navijača Crvene zvezde, počeli su koristiti naziv “Brigada sjever”.

Ne zna se ko stoji iza ove brigade, niti da li se radi o nekoj formalnoj organizaciji, podsjeća Radio Slobodna Europa.