Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo i Srbija potpisali Sporazum o graničnom osiguranju za vozila

kosovo-srbija-sporazum

U Briselu je danas u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije postignut i potpisan Sporazum o razumevanju o međusobnom priznavanju polisa osiguranja za vozila. Sporazum je postignut uz posredovanje i garantovanje Evropske unije i Saveta evropskih biroa, saopšteno je iz Vlade Kosova, prenosi Anadolu Agency.

Sporazum je potpisan u prisustvu visoke predstavnice EU Federice Mogherini i premijera Kosova i Srbije, Ise Mustafe i Aleksandra Vučića. U saopštenju se navodi da je ovaj Sporazum postignut na insitiranje kosovske strane i bio je deo diskusije koja je vođena u kontinuitetu od početka 2013. godine. Dodaje se da je, prema rečima kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, ovo još jedan korak ka uspostavljanju istinskog i civilizovanog sistema prelaska granice između dve zemlje, Kosova i Srbije.

“Ovim Sporazum omogućava se obostrano priznanje osiguranja vozila dve zemlje, kojim će vozila registrovana na Kosovu moća da pređu na teriroriju Srbije sa osiguranjem MTPL, dok će vozila registrovana u Srbiji moći da pređu sa Zelenim kartonom”, piše u saopštenju.

Sporazumom se omogućava i uspostavljanje saradnje između Kosovskog biroa za osiguranje i Asocijacija osiguravajućih društava Srbije, a Kosovski biro će ići u pravcu učlanjenja u Biro zelenog kartona.

Iz Vlade Kosova je saopšteno i da će današnji Sporazum u velikoj meri doprineti slobodi kretanja građana i smanjiti troškove prelaska granice za građane Kosova, jer će se primenjivati ista tarifa koja se primenju sa Makedonijom.