Rizvanović izjavio da je ubijao ljude jer je mislio da ga prate

graz-tragedija1111

Austrijska policija radi na rasvjetljavanju napada koji je Alen Rizvanović počinio u Grazu.

Podsjećamo, Rizvanović je u subotu poslije podne svojim džipom usmrtio tri osobe i teško povrijedio 34 lica u pješačkoj zoni Graza.

Preko Interpola, kako prenose austrijski mediji, štajerska policija pokušava da ustanovi okruženje, a Služba za zaštitu ustavnosti radi na rekonstrukciji života 26-godišnjeg ubice, i to, kako se ističe, radi potpunog isključenja vjerskih motiva za ovaj zločin.

Još je nejasno zašto je Rizvanović koristio svoj automobil kao oružje jureći kroz centar Graza i gazeći sve pred sobom.

Tokom saslušanja on nije odgovorio na pitanje o motivu. Kako je tužilaštvo navelo, rekao je samo da je mislio da ga neko juri, a potom je dao protivriječne izjave.

Preko Interpola austrijska policija pokušava da utvrdi s kim je Alen imao kontakt u Bosni, odakle je sa roditeljima došao kada je imao svega četiri godine u Austriju.

Inače, u javnost je dospjelo sve više informacija o nasilnoj prošlosti Rizvanovića i njegove porodice. Tako je poznato da je policija u više navrata reagovala protiv Rizvanovića zbog nasilja, a jednom je kod njega pronađena i puška.

Rizvanović se trenutno nalazi u istražnom pritvoru u zatvoru u Grazu, gdje je smješten u samicu. Njega čuva veći broj čuvara kako bi se izbjegao mogući napad zatvorenika, ali i mogućnost da on napadne ostale, jer još nije utvrđeno da li postoji psihičko oboljenje.

Bečki dnevnik “Kronen Zeitung” ne vjeruje u tvrdnje da je Rizvanović zločin počinio u neuračunljivom stanju, već smatra da je sve isplanirao.

List ukazuje da je on, kada nije uspio da pregazi jedan par, izašao iz automobila i pokušao nožem da ih napadne, što pokazuje da je planirao čin unaprijed.

Kako je danas saopštilo tužilaštvo, Rizvanović tvrdi da je mislio da ga neko prati i da je zbog toga upravljao vozilo ka ljudima, za koje je mislio da ga slijede.

Austrijska policija saslušala je u ponedeljak i Rizvanovićevu suprugu koja je kazala da nije ništa znala o zločinu, kao i o eventualnom planiranju tog zločina.

Njegova supruga, kako danas prenose mediji, rekla je policiji da je bilo bračnih problema.

Austrijska policija je ranije objavila da je Rizvanović bio pod zabranom prilaska sopstvenoj porodici.