Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Kosovo nije primljeno u UNESCO

09/11/2015

Kosovo danas nije primljeno u punopravno članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Odluka je doneta javnim glasanjem na zasedanju Generalne konferencije UNESCO-a, koja se održava u Parizu.

Za prijem Kosova glasalo je 92 zemalja, protiv je bilo 50, dok je uzdražanih bilo 29. Bilo je potrebno 95 glasova ili dvotrećinska većina od 195 zemalja članica UNESCO-a. Izvršni savet UNESCO-a je prošlog meseca prostom većinom glasova preporučio Generalnoj konferenciji da “prizna Republiku Kosovo kao člana UNESCO-a.”

Ranije danas Generalna konferencija je prostom većinom glasova odbila zahtev Srbije da se odloži glasanje za prijem Kosova u tu svetsku organizaciju za dve godine. Nakon što je Srbija podnela zahtev za odlaganje glasanja, usledila je rasprava između predstavnika zemalja, koje podržavaju Srbiju i onih koje podržavaju Kosovo. Srbiju su podržale Rusija, Argentina i Kuba, a Kosovo Sjedinjenje Američke Države, koje nemaju pravo glasa, te Velika Britanija i Nemačka.

Predstavnik Velike Britanije je kazao da bi bio presedan da se odbije preporuka Izvršnog saveta o prijemu jedne zemlje, dok Kina smatra da bi se prijem Kosova negativno odrazio na dijalog koji se posredstvom EU vodi u Briselu između Kosova i Srbije.

Zasedanje Generalne konferencije UNESCO-a traje od 3. do 18. novembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.