Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon incidenta

Kosovo: Uhapšena četiri policajca zbog ranjavanja Srbina

kosovo
hapsenje kosovo
Foto: Kosovo Police

Iz Ambasade SAD-a na Kosovu izrazili su zarinutost zbog incidenta te istaknuli da sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati

Istražitelji Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su četiri kosovska policajaca koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja Srbina ne sjeveru Kosova.

Iz kosovske Policije jučer su demantirali, a poslije podne potvrdili da su kosovski policajci učestvovali u pucnjavi tokom koje je ranjen M.J. (39) iz Zvečana. Nakon toga saopćili su da su suspendovali četvoricu policajaca i to trojicu koja nisu prijavila slučaj i jednog policajca za kojeg se pretpostavlja da je pucao u Srbina.

“Kontinuiranim uviđajem i angažmanom policijskih jedinica na mjestu događaja, kao i provjerom podnesenih dokaza, uspjeli su pribaviti dokaze koji upućuju na sumnju o mogućoj umiješanosti policijskog službenika u pucnjavu”, stoji u saopćenju iz kosovske Policije.

Također iz Policije Kosova ističu je da će blisko sarađivati s inspektoratom i tužilaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Nakon toga incident na sjeveru Kosova osudio je Ured Evropske unije na Kosovu te zatražio od mjerodavnih institucija da provedu brzu i temeljitu istragu kako bi osobe koje su učestvovale u pucnjavi bile provedene pravdi.

“EU na Kosovu osuđuje sigurnosni incident u kojem je u ponedjeljak uvečer vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u općini Zvečan. Sve mjerodavne pravosudne institucije sada trebaju provesti brzu i temeljnu istragu i odgovorne privesti pravdi”, stoji u objavi Ureda EU na Kosovu na Twitteru.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu također su izrazili zarinutost zbog navedenog incidenta te istaknuli da sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati.

“Svi građani moraju vjerovati u transparentnost službenika za provedbu zakona i pravosudnog sektora. Podrška SAD-a kosovskim institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države”, kazao je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier u svojoj objavi na Twitteru.

Novi incident na sjeveru Kosova dogodio se u ponedjeljak u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u općini Zvečan nakon kojeg je ranjeni Srbin prebačen u bolnicu gdje je zadržan na intenzivnom liječenju. Iz Policije Kosova u utorak su demantovali te kasnije potvrdili umiješanost u navedeni incident zbog kojeg su suspendovali četvoricu policajaca.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da je sigurnosna situacija na Kosovu složena te je zatražio pravodobnu i efikasnu reakciju UN-a na incidente i provokacije Prištine.

Vučić je to kazao tokom susreta s posebnom predstavnicom glavnog sekretara i voditeljicom UNMIK-a Caroline Ziadeh, koja će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 27. aprila podnijeti izvještaj o stanju na Kosovu.