Globus

Manifestacija

Kosovo vojnom paradom obilježilo 11. godišnjicu nezavisnosti

17/02/2019

Pred početak vojne parade, predsjednik Kosova Hashim Thaci, čestitajući 11. godišnjicu nezavisnosti svim građanima Kosova, naglasio je da su vojnici Kosovskih bezbjednosnih snaga ponos Kosova i najbolji dokaz uspjeha i napretka države

Kosovo danas obilježava 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Tim povodom odata je počast na grobu prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, prenosi Koha.net.

Također, kosovski premijer Ramush Haradinaj, predsjednik Hashim Thaci, zamjenik premijera Behgjet Pacolli, te ministri u kosovskoj vladi odali su počast u memorijalnom kompleksu “Adem Jashari” u Prekazu.

Paradom trupa Kosovskih bezbjednosnih snaga u centru Prištine i svečanom sjednicom Skupštine Kosova nastavljeno je obilježavanje 11. godišnjice nezavisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Pred početak vojne parade, predsjednik Kosova Hashim Thaci, čestitajući 11. godišnjicu nezavisnosti svim građanima Kosova, naglasio je da su vojnici Kosovskih bezbjednosnih snaga ponos Kosova i najbolji dokaz uspjeha i napretka države.

“Samo 11 godina prije krenuli smo zajedno put konsolidacije nezavisne Republike Kosovo, a pred nama danas imamo profesionalnu, multietničku vojsku, koja je u službi zaštite najmlađe države u Evropi i svijetu, spremne da doprinese miru u regionu, ali i svijetu”, kazao je Thaci.

On je istakao da je odluka o formiranju vojske bila pravedna i legitimna istorijska poruka. Kosovski predsjednik je poručio da je put izgradnje države zahtijevao mudrost i strpljenje, kao i znati kada donijeti strateške odluke, a kada činiti kompromise.

“Ove godine moramo donijeti još jednu stratešku odluku za budućnost naše zemlje, trebamo postići sveobuhvatni trajni mirovni sporazum, koji podrazumijeva recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, dakle mirovni sporazum sa Srbijom. Ne kako bismo zaboravili prošlost, nego da ne bismo dozvolili da se ponove patnje i tragedija iz prošlosti”, kazao je Thaci.

Istakao je da je na putu izgradnje Kosova nezamjerljivo partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, u prvom redu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa Evropskom unijom, zemljama Evrope i NATO-om. Kako je kazao, to partnerstvo je zasnovano na zajedničkim načelima i vrijednostima, te je Kosovo uvijek izlazilo kao pobjednik kada je bio sa svojim strateškim partnerima.

Uslijedila je vojna parada, kojoj su prisustvovali i brojni građani.

Prije parade održana je svečana sjednica Skupštine na kojoj su govorili premijer Kosova Ramush Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veseli.

Haradinaj je tom prilikom kazao da su Albanci narod Balkana koji je doprinijeo Balkanu i evropskom kontinetu, “narod koji je platio cijenu svih procesa kroz koje je prošao naš kontinent u zadnjem vijeku”. Kako je istakao, Kosovo i danas doprinosi miru i stabilnosti.

“Radićemo na dobrim odnosima sa svim susjedima, a zaintresovani smo i za pravnoobavezujući sporazum za recipročno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama i zainteresovani smo za unapređenje Kosova ka učlanjenju u NATO i EU, izražavajući poštovanje prema svim zaslužnima za našu slobodu, za konsolidaciju države, za sve saveznike Kosova”, kazao je Haradinaj.

Veseli je izjavio da svaka odluka u vezi s Kosovom mora biti državna i institucionalna, a ne lična ili partijska.

“U dijalog ne idemo samo zbog sporazuma sa Srbijom, nego i zato što je naš put, naše opredjeljenje, da se svaki nesporazum riješi mirnim putem. Takođe, kao nezavisna i suverena država preuzimamo na sebe i obaveze koje nosi suverenost u odnosu na region i naše strateške partnere SAD i EU”, kazao je Veseli.

Kazao je i da je Srbija zaslužila uvedene takse zbog ponašanja prema Kosovu, ali da se mora državnički racionalno razmišljati i da odluka u vezi sa taksama mora biti u skladu sa strateškim interesima zemlje u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na SAD i EU. On je dodao da je Kosovo najsigurnije kada je rame uz rame sa SAD-om i EU-om, te da samo tako može pobjeđivati. Naveo je i da Vlada Kosova neće pasti zbog taksi.

Vojnoj paradi, kao i svečanoj sednici Skupštine Kosova, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, ambasador William Walker, kao i ambasadori prijateljskih zemalja Kosova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.