Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na sastanku Vlade

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio ostavku

haradinaj

Kao razlog, naveo je poziv za saslušanje u Hagu

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je ostavku, javlja RTK.

Na sjednici Vlade pročitao je pismo ostavke, što je kasnije potvrdio na konferenciji za novinare. Haradinaj je održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na premijersku poziciju, ali da carinske takse prema Srbiji i BiH ostaju na snazi.

Kao razlog, naveo je poziv za saslušanje u Hagu.

“Podnosim neopozivu ostavku na dužnost premijera Republike Kosova. Razlog je što sam dobio poziv Specijaliziranog vijeća u Den Haagu kao osumnjičenik”, priopćio je Haradinaj, a prenijeli su prištinski i beogradski mediji.

On je ponovio da se na Prištinu vrši “nepravedni pritisak zbog zahtjeva da Beograd prizna kosovsku nezavisnost u postojećim granicama”.

“Podjela Kosova je neprihvatljiva za Kosovo i stabilnost u regionu. Tržiste Kosova je cijena za priznanje. Medunarodna zajednica griješi što insistira na nečemu što ne može da da dobije. A griješi i dio kosovskog rukovodstva koje svojim izjavama slabi legitimitet odluke o uvođenju taksi prema Srbiji i BiH. Prije ili kasnije shvatiće se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva i zajedništva među političkim liderima”, kazao je Haradinaj.