Kovač: Hrvatska se još nije suočila sa svojom prošlošću

miro kovac

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Berlinu kako se Hrvatska još uvijek nije suočila sa svojom prošlošću, a da se to dogodilo onda se bivšem djelatniku Udbe Josipu Perkoviću ne bi sada sudilo u Njemačkoj već u Hrvatskoj.

U raspravi nakon predavanja u fondaciji Konrad Adenauer na kraju svog nastupnog posjeta Njemačkoj Kovač je govorio i o slučaju bivšeg radnika hrvatske i jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića kojem se u Minhenu sudi zbog sudioništva u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

“Nama u Hrvatskoj nije pošlo za rukom suočiti se s našom prošlošću. Da smo imali takav proces, danas bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj”, rekao je Kovač, prenosi Hina.

Kovač je u fondaciji Konrad Adenauer održao predavanje na temu “Hrvatska vanjska politika nakon promjene vlasti” u kojem je još jednom iznio glavne smjernice hrvatske vanjske politike u predstojećem razdoblju.

On je na početku svog predavanja kritizirao prethodnu vladu zbog neiskorištavanja pozitivnog elana koji je sa sobom donio ulazak u Evropsku uniju.

“Ulazak u EU nije iskorišten za mobilizaciju građana i za pomak prema naprijed. Ali to je ujedno i prilika za našu vladu kako bi unijeli novu energiju”, rekao je Kovač.

Kazao je kako se Hrvatska hoće snažnije angažirati u Evropskoj uniji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je naglasio kako je druga velika zadaća vanjske politike poboljšanje odnosa sa zemljama u susjedstvu.

“U toku migracijske krize je došlo do nepotrebnih napetosti prema vladama Slovenije, Mađarske i Srbije. I zato želimo ojačati našu saradnju sa susjedima, ali ne samo ovim nego prema svim susjedima”, rekao je Kovač i najavio zajedničke konsultacije na nivou vlade sa Slovenijom i Mađarskom.

“Mi želimo pametno iskoristiti specifični geografski položaj Hrvatske. Hrvatska je kako srednjoevroska tako i sredozemna zemlja i u pozadini ove činjenice želimo učvrstiti naš položaj u Evropi”, rekao je Kovač.

On je zaključio kako je koordinacija zemalja u odnosu prema migracijskoj krizi dobra ali je naglasio kako se u tu koordinaciju mora dublje uključiti i Grčka.

Kako je u svom govoru pred publikom u centrali fondacije Konrad Adenauer istaknuo ministar Kovač, Hrvatska poseban odnos gaji prema BiH i zato je i prvi službeni posjet u svojstvu ministra bio upravo posjet BiH, a prema njegovom mišljenju Hrvati u Bosni i Hercegovini bi mogli postati motor njene evropske integracije.