Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Srbiju tužakanja neće dovesti nikuda

miro kovac

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je u četvrtak na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Potsdamu da je pismo predsjednika Europske komisije Srbiji pokazalo da je Hrvatska bila u pravu kada je rekla da Srbiju “tužakanja neće dovesti nikuda”.

“Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda”, rekao je Kovač na rubu neformalnog sastanka u Potsdamu, osvrnuvši se na zahtjev Srbije Europskoj uniji da ju “zaštiti” od Hrvatske te odgovora predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera u kojem se Srbija upućuje na gradnju dobrosusjedskih odnosa, prenosi Hina.

Predsjednik Europske komisije odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a, rekla je u srijedu glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Kovač je poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvom u Europskoj uniji, ali da Srbija isto tako mora obaviti svoj dio posla.

“Treba se uhvatiti posla, treba izvršavati svoje obveze i treba se držati načela i principa dobrosusjedske suradnje. Ako se želi napredovati prema Europskoj uniji, što mi kao članica Europske unije i kao susjed Srbije i želimo, treba svoje obveze izvršavati i na taj način će Srbija moći napraviti pomak prema Europskoj uniji a ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su zaista osuđene na neuspjeh. Uhvatiti se posla i to je ono što je, kako mi se čini, i poruka Junckerovog pisma Vučiću”, rekao je Kovač novinarima u Potsdamu.

Ministar Kovač nije rekao hoće li se tijekom današnjeg neformalnog sastanka naći i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Na današnjem sastanku, kojeg je sazvao njemački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Frank-Walter Steinmeier, razgovarat će se o sigurnosnim temama, posebice vezanim uz izbjegličku krizu te opasnost od terorizma i na to kako da zemlje članice ove organizacije pronađu bolje odgovore na aktualna pitanja i pospješe međusobnu suradnju.

“U današnjem svijetu kojeg muče mnoge krize, OESS bi mogao odigrati važniju ulogu nego ikad”, rekao je Steinmeier te je najavio kako na današnjem sastanku “neće bježati” od kontroverznih tema.