Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izborni program SDP BiH prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama

SDP na izbore ide sa sloganom “Za sve nas”

U nastojanju da program i politike Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) približe slijepim i slabovidnim sugrađanima, članovima i simpatizerima, socijaldemokrati su odlučili napraviti audio verziju Statuta i Programa kao ključnih dokumenata koji usmjeravaju djelovanje partije. Također je napravljen audio zapis okvirnog Izbornog programa SDP BiH za Izbore 2016. godine.

Slijepi i slabovidni građani u Bosni i Hercegovini, kao i druge osobe sa invaliditetom, često su zanemarene od strane vlasti. Nedostaje adekvatna sistemska podrška u svakodnevnom životu, ne radi se dovoljno na infrastrukturi prilagođenoj ovim osobama, niti se razmišlja o administrativnim i drugim društvenim preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću. Politike inkluzije od obrazovnog sistema do održivog zapošljavanja prečesto ostaju samo prazna slova na papiru. Ova država može i mora biti na usluzi svojim građanima sa invaliditetom i to na svim nivoima od općina, gradova, kantona, entiteta do države, svi u okviru vlastitih nadležnosti i odgovornosti. Socijaldemokrati su napravili audio zapis programa, ali se na ovome nećemo zaustaviti, nastavljamo svoju političku borbu a na ovaj način pokazujemo da smo spremni povesti primjerom, u nastojanju izgradnje društva za sve nas.

Dužni smo se javno zahvaliti Amiru Mujezinu, simpatizeru od kog je potekao prijedlog izrade audio verzije partijskih dokumenata, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica koja je odmah pozitivno reagovala na našu upit i ustupila svoj studio, te našoj volonterki koja je posudila glas i snimila ove materijale.

Predstavnici i aktivisti SDP BiH, od općina do državnog nivoa, zalažu se za pravedno društvo, društvo u kom će osobe sa invaliditetom imati jednake šanse i mogućnosti za uspjeh kao i svi ostali građani. Na ovaj način želimo pomoći našim sugrađanima da ispune svoje pravo i u punom kapacitetu budu uključeni u demokratske i političke procese u zemlji. Nadamo se da će naš primjer potaći i druge stranke da slijede SDP BiH i same učine slične korake, za dobrobit naših slijepih sugrađana.

Audio verzije Statuta, Programa i Izbornog programa se mogu pronaći na You Tube kanalu SDP BiH, a link možete pronaći i na portalu ww.sdp.ba. Građani mogu kontaktirati i SDP BiH ukoliko žele da im se poštom dostavi kopija ovih materijala, koji se mogu slobodno dalje distribuirati.