kraj krize

Kraj sukoba Poljske i Ukrajine? “Postigli smo dogovor o važnom pitanju”

𝐌𝐨𝐫𝐚𝐰𝐢𝐞𝐜𝐤𝐢 zelensky x
Foto: X

Riječ je o prvom dogovoru Poljske i Ukrajine od početka diplomatske krize koju je izazvao poljski embargo na uvoz ukrajinskih žitarica

Varšava i Kijev objavili su da su postigli dogovor o tranzitu žita koji uključuje Litvaniju, prvi put od sredine rujna kada je Poljska zabranila njegov uvoz.

“Postigli smo dogovor o važnom pitanju”, rekao je novinarima poljski ministar poljoprivrede Robert Telus nakon tripartitnog sastanka putem interneta.

“Od sutra će se kontrole koje su trebale biti provođene na ukrajinsko-poljskoj granici za žito koje prolazi preko Litvanije provoditi na litvanskom teritoriju, u litvanskoj luci. “Litvaniju preuzima svu odgovornost za te inspekcije”, rekao je.

Telus je rekao da će Poljska nastaviti otvarati tranzitne koridore “jer je to dobro za poljske poljoprivrednike, za Ukrajinu, za Evropsku uniju i za cijeli svijet jer ukrajinske žitarice moraju biti poslane u regije koje ga nemaju dovoljno”.

Poljski embargo

Riječ je o prvom dogovoru Poljske i Ukrajine od početka diplomatske krize koju je izazvao poljski embargo na uvoz ukrajinskih žitarica.

Varšava ga je uvela jer želi zaštititi svoje tržište i poljoprivrednike od pada cijena njihovih proizvoda. Tranzit ukrajinskih žitarica preko Poljske u druge zemlje je dopušten.

Po ukrajinskom ministarstvu poljoprivrede, odluka donesena u utorak “omogućit će ubrzanje tranzita preko Poljske”.